Na filozofické fakultě začala fungovat asociace studentů historie

Anna Vrtálková, viceprezidentka ISHA v Olomouci.
Koláž: Žurnál UP
pondělí 9. prosince 2013, 08:28 - Text: Milada Hronová

Mezinárodní asociace studentů historie ISHA má nově svou pobočku na filozofické fakultě. Zaměřuje se na zprostředkování kontaktů mezi studenty historie z různých zemí.  

„V nejbližších měsících plánujeme různá setkání se studenty Erasmu a našimi studenty na katedře. Připravujeme filmový a diskusní seminář, zvažujeme možnosti doučování na zkoušky a do příštího akademického roku i možnost seznamovacího kurzu pro nastupující studenty,“ uvedla viceprezidentka asociace a studentka historie Anna Vrtálková.

Prostřednictvím asociace by studenti rádi ulehčili novým kolegům začátky, pomohli se zorientovat v Olomouci, na univerzitě či v rozvrhu a usnadnili jim seznámení se spolužáky z vyšších ročníků. Jedním z cílů organizace je také zapojit zahraniční studenty, kteří studují na katedře historie, více do dění katedry.

Do obsahu aktivit ISHA patří i pořádání mezinárodních či lokálních konferencí, seminářů či workshopů. Podle Vrtálkové, která pobočku zakládala, by i v Olomouci rádi studentům nabídli kromě těchto aktivit i možnost publikovat ve sborníku asociace s názvem Carnival.

„Kdy se studentům bakalářského či magisterského studia podaří prezentovat na semináři nebo konferenci v zahraničí? Mezinárodní asociace nabízí výborné příležitosti a my je nechceme promarnit. Chceme, aby i studenti olomoucké historie měli možnost vylepšit si své jazykové, prezentační a komunikační dovednosti,“ dodala Vrtálková. 

Už nyní olomoucká ISHA spolupracuje s pobočkou v Praze, stejně tak i s dalšími katedrami historie v Hradci Králové, Brně či Opavě. Díky podpoře katedry historie se navíc ještě tento měsíc chystá Anna Vrtálková společně prezidentkou ISHA Terezou Lyčkovou na novoroční seminář asociace do Helsinek. Zúčastní se workshopu Violence in Middle Ages.


Komentáře

Ondřej Kolář
22-12-13 18:15
Jak praví klasik, "nechci vypadat jako kverulant". Nicméně se nemohu zbavit dojmu, že se zde silně propaguje záměr na realizaci něčeho, co již v praxi dávno existuje.
Kdo je trochu obeznámen s poměry na olomoucké Katedře historie, ví:
- že seznamovací večírky pro nové studenty již probíhají
- že na webu katedry je dostupná "Příručka prváka"
- že vyšla již tři čísla studentského sborníku a je připravováno číslo čtvrté
- že na katedře funguje oficiálně akreditovaný filmový seminář a že dříve fungoval i neoficiální filmový klub, který zanikl pro mizivou účast
- a v neposlední řadě, že všechny zmíněné iniciativy jsou dílem již léta činného studentského sdružení

Ze záměrů ISHA mi tedy jako novum připadá pouze úmysl na podporu integrace zahraničních studentů a pořádání konferencí. Což je záměr jistě chválihodný, stejně jako existence pobočky mezinárodní organizace může být pro danou katedru jistě prospěšná. Nicméně vyvstává zde otázka, v článku zcela pominutá, jak se ISHA (nejen v Olomouci, ale též na jiných univerzitách) postaví k již existujícím studentským asociacím a zda její činnost bude směřovat ke spolupráci nebo ke konkurenci.

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.