Na filozofické fakultě vzniklo nové vydavatelství

Repro:Žurnál UP
úterý 10. června 2014, 14:38 - Text: Milada Hronová

Filozofická fakulta má nově vlastní vydavatelství. Zaměřuje se na původní vědecké monografie v elektronických formátech. Nabízí i redakční služby včetně grafického zpracování a cílené distribuce.

„Budeme vydávat monografie, kolektivní monografie, případně kvalitní, prestižní encyklopedie, nikoli studijní opory a skripta. Nabízíme však i servis, a to nejen komerčně mimo univerzitu, ale i zdarma nebo velmi levně uvnitř univerzity. Kdokoli se na nás může obrátit s tím, že potřebuje korektury, sazbu, grafiku publikace nebo že potřebuje vytvořit elektronický formát knihy, která poté vyjde v jiném vydavatelství,“ uvedla za fakultní vydavatelství jeho ředitelka Lenka Pořízková.

Spolupráce nikoli konkurence

Cílem Vydavatelství filozofické fakulty je vyplnit mezeru ve službách, které Univerzita Palackého doposud nabízela. Univerzitní služby chce doplnit, spolupracovat s nimi, ne jim konkurovat.

„Univerzitní vydavatelství není v situaci, kdy by si mohlo vybírat, co vydá, a co ne. Má-li vydat tři sta titulů ročně, tedy vše, co určí fakulty, nemůže dílům věnovat dostatek pozornosti. Nestačí mu síly na postredakční servis, propagaci ani na distribuci,“ vysvětlila Pořízková. Na univerzitě podle ní doposud chybělo vydavatelství, které by bylo čistě vědecké. Takové, které by velmi přísně posuzovalo rukopisy, jež pod svou hlavičkou vydá, a zároveň úzce spolupracovalo s autory. Vydavatelství filozofické fakulty se chystá vydávat maximálně 20 titulů ročně, všechny projdou nezávislým recenzním řízením.

„Osmdesát procent naší produkce bude virtuální. Našim středobodem jsou elektronické formáty, pro jejichž tvorbu máme na katedře bohemistiky dobré podmínky. V posledních letech se zde elektronickým knihám i elektronickému publikování intenzivně věnujeme,“ řekla Pořízková.

Důležitým impulzem pro vznik fakultního vydavatelství byla podle jeho ředitelky i potřeba vytvořit interní platformu pro praxe a stáže studentů. Katedra bohemistiky přijme každým rokem ke studiu oboru Česká filologie se zaměřením na editorskou práci ve sdělovacích prostředcích 30 studentů.

„V republikovém měřítku jde o unikátní univerzitní obor se zaměřením na knižní trh a nakladatelskou sféru. Jeho studenti absolvovali doposud své praxe u komerčních nakladatelů, kde byli spíše přítěží než levnou pracovní silou. Někteří z nich tak budou moci praxi absolvovat ve Vydavatelství filozofické fakulty, nabídneme praxi i doktorandům různých filologických oborů,“ dodala Pořízková.

Vyjdou jen díla, která projdou recenzním řízením

První zasedání ediční rady Vydavatelství filozofické fakulty se uskutečnilo 5. června. Nyní vydavatelství vstupuje do partnerství s různými distributory elektronických knih. Ta první již vyšla.

„Jde o monografii Modlitba sv. Řehoře a Modlitba vyznání hříchů v církevněslovanské a latinské tradici Miroslava Vepřeka z katedry bohemistiky. Loni vyšla v tištěné podobě ve Vydavatelství Univerzity Palackého. V červenci chystáme vydání druhého dílu této monografie,“ objasnila Pořízková.

Už dnes má fakultní vydavatelství ohlášený další rukopis z katedry bohemistiky zaměřený na korpusovou lingvistiku, v řadě na recenzní řízení čeká i dílo zaměřené na analýzu literárních textů některých literárních osobností z první poloviny 20. století a rukopis z katedry historie.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.