Myslím, tedy testuji: Rorschachův test nahradí dnes digitalizace

Účastníci psychologické konference PhD existence.
Fotogalerie:Milada Hronová
čtvrtek 5. února 2015, 08:20 - Text: Milada Hronová

Psychometrika, digitalizace psychologického testování či validizace testů tvoří dnešní hlavní náplň dvoudenní česko-slovenské psychologické konference PhD existence s podtitulem Myslím, tedy testuji. Zásadní slovo bude mít profesor Tomáš Urbánek z Psychologického ústavu Akademie věd.

Pátý ročník prestižní konference začal včera za účasti dvou stovek psychologů. Hlavní náplní se stal The Adult Attachment Projective Picture System, v Česku dosud méně známá projektivní metoda k posouzení pracovních modelů citové vazby v dospělosti. Nejpoužívanější je stále Rorschachův test, ročně je mu podrobeno okolo šesti milionů osob na celém světě.  

Projektivní metody

„Test inkoustových skvrn patří dlouhodobě k nejpoužívanějším. Jeho psychometrické charakteristiky byly zkoumány a podrobovány kritickému ověřování už od čtyřicátých let. Víme, že jeho úroveň psychometrických charakteristik je shodná s hodnotami dotazníků, využívanými v psychologii. A nejen to, je srovnatelná i s výsledky medicínských metod, například elektroencefalografu,“ uvedl Ivo Čermák z katedry psychologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

Autoři projektivních metod se podle něj snaží vyvinout takový systém, který by dokázal i diagnostikovat. „Provádějí výzkumy i validují. Není pravda, že tematicko-apercepční či Rorschachův test a řada projektivních metod mají nízkou úroveň validity a variabilit,“ doplnil Čermák.

„S Rorschchovou metodou se náznakově setkávám od počátku studia, věnovala jsem tomuto tématu i bakalářskou práci. Teprve v prvním roce navazujícího studia psychologie však máme předmět, který nese jeho příjmení. Pro mě je fascinující. Překvapilo mě, že osmý obrázek je nejnáročnější,“ uvedla posluchačka psychologie Hana Homolová.

„Je barevná, rozmanitá, člověk musí vyvinout velké úsilí, aby se k ní vyjádřil,“ řekl na adresu osmé tabule Roman Procházka z katedry psychologie. Ve své přednášce, věnované psychofyziologickým souvislostem k projektivním metodám, vzpomněl Rorschacha také.

Doktorandka Univerzity Karlovy a klinická psycholožka Ústřední vojenské nemocnice v Praze Markéta Holubová uvedla, že v praxi používá tematicko-apercepční testu. „Projektivní metody považuji za nestrukturovaný prostor, do nějž člověk může vnést řadu svých obsahů,“ prohlásila Holubová.

Jedinečná konference

Probíhající psychologická konference podle proděkana filozofické fakulty Jiřího Špičky v mnohém vyniká. „Vznikla z nápadu, který s časovým odstupem považuji za geniální. Jde o odbornou konferenci, reflektující existenci doktoranda během jeho studia. Tento počáteční nápad tak vtisknul konferenci osobitý punc,“ shrnul Jiří Špička. Vyzdvihl i bohaté spektrum workshopů, kulturní program i paralelně s konferencí vycházející sborník, který je indexován společností Thomson Reuters.

„Kromě základní programové nabídky běží i několik paralelních sekcí disertačních a jiných záměrů či výsledků výzkumu. Soutěží se v posterové sekci a dnes bude také vyhodnocen nejlepší komiks na téma doktorské studium,“ uvedla programová ředitelka konference Lenka Šrámková.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.