MusicOlomouc: Voda a víno a Pražští pěvci zasaženi bleskem

Ilustrační foto: PP
úterý 29. dubna 2014, 07:50 - Text: Anna Kloudová

Precizní českou cembalistku Moniku Knoblochovou a Pražské pěvce pod vedením sbormistra Stanislava Mistra nabídl v pondělí čtvrtý koncert festivalu MusicOlomouc.

Na programu v kapli Božího těla byla i dlouho očekávaná premiéra díla Lukáše Hurníka Aqua et Vino. Posluchači se také dočkali díla Zdeňka Lukáše, Martina Smolky či Alfreda Šnitkeho.

I když se příroda pokoušela překazit příjezd Pražských pěvců do Olomouce, neuspěla. Před koncertem byla znát nervozita, zda toto těleso stihne svůj moravský koncert, protože do jejich vlaku z Prahy udeřil blesk. Ale i přes počáteční časové neshody se jejich koncert v kapli vydařil na nejvyšší míru. Kvalitu Pěvci jednoznačně potvrdili na olomoucké premiéře skladby Aqua et Vino, kde jedním z hudebních nástrojů byly skleničky s vodou.

Mimořádné české cembalistce Monice Knoblochové se podařilo sladit autentickou interpretaci barokních skladeb pro cembalo s barokní jezuitskou kaplí a tímto zážitkem naplnit celý Konvikt atmosférou doby na počátku sedmdesátých let 17. století.

Diptych pro cembalo, který zazněl v druhé půlce koncertu, jasně ukázal posluchačům, jak diametrálně odlišné můžou být části jedné skladby. První část Fantasia tíhla spíš s členité formě a obsahově byla spíš meditativní. Druhá část Toccata umožňovala živější tempo a ukazovala možnost cembalového rozsahu a interpretační bravurnost.

Dnes se posluchači můžou těšit již na pátý festivalový koncert, který se opět uskuteční na Konviktu v kapli Božího těla. Na mezinárodním koncertu s názvem Praesenz & Prostý prostor versus hrubá hmota se představí Jan-Filip Ťupa, Richard Haynes a Reto Staub. 

Autorka je studentkou uměnovědných studií a aplikované ekonomie.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.