MusicOlomouc: Sedmý ročník, sedm koncertů

Ilustrační foto: MO
čtvrtek 16. dubna 2015, 08:09 - Text: Pavel Konečný

Na sedmi koncertech letošního ročníku festivalu MusicOlomouc zazní od pondělka 20. do středy 29. dubna čtyřicet soudobých skladeb, z toho šest ve světové premiéře. Všechny koncerty i přednášky se konají v prostorách Uměleckého centra Univerzity Palackého.

MusicOlomouc je polystylový a polyžánrový festival, otevřený širokému spektru soudobé hudby. Dramaturgie nabídne kromě několika vystoupení českých či zahraničních ansámblů také zahajovací klavírní recitál olomouckého klavíristy, skladatele a také ředitele festivalu Marka Keprta. Dojde na něm ke konfrontaci soudobé francouzské spektrálně zacílené klavírní tvorby se současnou tvorbou středoevropskou.

Koncert dua Zlámal & Cremaschi s názvem Initial music je zaměřen na exploraci nových zvukových možností klarinetu, basklarinetu, saxofonu a kontrabasu ve světově premiérovaných skladbách Michala Nejtka, Petera Grahama a Pavla Zlámala. Program doplní art improvizace obou interpretů.

V současnosti vysoce oceňovaný soubor nové hudby Prague Modern společně se sopranistkou Irenou Troupovou uvedou program složený z děl Petera Koeszeghyho, Iannise Xenakise, Györgye Kurtága, a také melodramatickou kompozici Jiřího Kadeřábka Milena. V druhé půli večera dojde na netradiční využití prostoru a tmy ve Smyčcovém kvartetu č. 5 Georga Friedricha Haase. "Následovat bude první olomoucké provedení proslulé skladby Luigiho Nona La lontananza nostalgica utopica futura - spojení sólových houslí a elektroniky v podání Davida Danela a Jana Trojana," uvedl ředitel festivalu Marek Keprt.

ISHA trio seznámí olomoucké publikum zejména se současnou brněnskou tvorbou, doplněnou o již ověřené hodnoty evropské avantgardy.

Pomezí sféry artificiální hudby, minimalismu a free jazzu představí koncert ansámblu SWOMP v programu s autorskou tvorbou Michala Wróblewského.

"Vrcholem festivalu bude vystoupení předního rakouského ansámblu pro novou hudbu Österreichisches Ensemble für Neue Musik, který nabídne to nejlepší ze současné německé a rakouské tvorby," naznačil Keprt. Soubor vystupuje v různých sestavách od jednoho do patnácti hráčů. V Olomouci se představí v komornější čtyřčlenné sestavě: klarinet, housle, violoncello a klavír. 

Program festivalu pořádaného Univerzitou Palackého v Olomouci a spolkem MusicOlomouc doplní dvě přednášky skladatelů – Geralda Resche z Rakouska a Markéty Dvořákové.

Festival organizačně zajišťuje tým studentů katedry muzikologie z filozofické fakulty a členové spolku MusicOlomouc. 

Program festivalu ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.