Monumentální Tři králové se klaní u kláštera Neustift

Klanění Tří králů před klášterem v Neustiftu
Foto: archiv KH
neděle 11. ledna 2015, 09:39 - Text: Milada Hronová

Sochařka Kristýna Habermannová, absolventka výtvarné výchovy a germanistiky, v uplynulém roce dotvořila moderní betlém s názvem Klanění Tří králů. Monumentální sousoší vzniklo pro augustiniánský klášter Neustift u jihotyrolského Brixenu.

Každá z ocelových figur váží okolo jedné tuny, dosahuje téměř čtyř metrů a místy ji pokrývá plátkové zlato. Sousoší je pozoruhodné nejen velikostí, ale i minimalistickou koncepcí.

„K práci s železem jsem se dostala už v dětství. Vedl mne k ní můj otec Alfred Habermann, autor Nebeského globu na nádvoří Konviktu,“ vysvětlila autorka s uměleckým jménem Christine Habermann von Hoch.

Monumentální moderní sousoší přináší do těchto míst nový otisk české kultury. „Je potěšující, že Brixen a jeho okolí už nebude českým turistům evokovat pouze vyhnanství Karla Havlíčka Borovského,“ uvedla Veronika Opletalová z katedry germanistiky.

Kristýna Habermannová ukončila magisterské studium v roce 2007. Na monumentální sakrální plastice pracovala zhruba dva roky a stalo se její největší a po výtvarné stránce nejvýznamnější realizací. V současné době působí v rakouském městě Ybbsitz, kde vytvořila i další sakrální díla, například kruhový portál na svíce, který zdobí dóm v Norimberku.

Habermannová vedla na fakultě semináře o výtvarném uměn a do historie katedry germanistiky se zapsala výtvarným ztvárněním Ceny Ludvíka Václavka Geballtes Wissen. Znázorňuje koncentrované vědění a profesor Ludvík Václavek ji obdržel od kolegů k osmdesátinám. Od roku 2011 ji uděluje za přínos olomoucké germanistice.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.