Migrační krize očima profesorů olomoucké univerzity

Repro: Žurnál UP
pátek 19. února 2016, 07:10 - Text: Milada Hronová

Jedenáct setkání na téma migrace, exil, stěhování národů či střetávání kultur a náboženství. Takový bude šestý cyklus přednášek sdružení profesorů Filozofické fakulty Univerzity Palackého Societas cognitorum, určený i nejširšímu publiku.

Societas cognitorum je nezávislé občanské sdružení, které kromě jiného pravidelně připravuje přednášky pro akademiky i veřejnost. Nyní se profesoři budou věnovat ve všech souvislostech fenoménu migrační krize. 

 „Debata o současném evropském fenoménu, pohybu lidí, myšlenek i emocí, kterému se začalo říkat migrační krize, se dnes vede ve všech evropských zemích, na všech politických i společenských úrovních, ve všech médiích a ve všech polohách. Většinou je nabita emocemi, vášněmi, okamžitě rozděluje účastníky do dvou nesmiřitelných skupin. My se k tomu chceme vyjádřit uměřeným, racionálním, poučeným pohledem humanitních věd,“ vysvětluje jedna z členek sdružení germanistka Ingeborg Fialová.

První osloví veřejnost amerikanista Univerzity Palackého Josef Jařab. Už 24. února bude přednášet o významných momentech v historii amerického přistěhovalectví. Posluchače se pokusí přivést k úvaze nad tím, jestli jsou Američané národem imigrantů, jak kdysi prohlašoval John. F. Kennedy či jestli příslib tzv. amerického snu má přitažlivost i v současnosti. Společně s účastníky této přednášky bude profesor Jařab přemýšlet také o tom, jestli a v čem by americká zkušenost mohla být dnes inspirativní pro Evropu.

Mezi dalšími přednášejícími, kteří předstoupí před publikum, budou například historikové (Miloš Trapl a Eduard Droberjar), historikové umění (Ladislav Daniel a Pavel Štěpánek), lingvisté (Jiří Černý a Oldřich Uličný), literární historikové (Lubomír Machala a Dalibor Tureček), filozof Ivan Blecha. Vedle profesorů Filozofické fakulty přijdou přednášet i profesoři jiných fakult a univerzit: O změnách ve vztazích muslimů a křesťanů v posledním století bude hovořit Pavel Ambros z Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého, k tématu etických aspektů exilu literární teoretička a prozaička Silvie Richterová, která přednáší na univerzitě La Sapienza v Římě, k exilu české literatury 19. století bohemista Dalibor Tureček z Univerzity v Českých Budějovicích.

Přednášky letního semestru se uskuteční od 24. února do 11. května, každou středu od 16:45 do 18:15 hodin, v učebně číslo 1.49 na Třídě Svobody. Více ZDE.


Komentáře

Tomas Kuras
22-02-16 14:36
Dobry den,
je jistě dobře pokud se o tzv. imigrační krizi hovoří otevřeně. A stejně tak je zjevné, ze je potřeba o krizi diskutovat. Trochu mne mrzí, že plénum oslovených řečníků se skládá výhradně z humanitně zaměřených přednášejících. Osobně bych uvítal angažmá některého přírodovědně zaměřeného badatele, jmenovitě evolučního biologa, populačního ekologa, kulturního antropologa, ap. Tyto profese mají k demografických trendům a imigračním přesunům co říci velmi mnoho, co víc vycházejí z reálných dat. No, možna budou takové osobnosti přizvány příště.

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.