Metropol zažije křest Integrální antropologie

Publikace, která čeká na svůj křest.
Repro: Žurnál UP
středa 14. ledna 2015, 08:06 - Text: Milada Hronová

Martina Cichá z katedry sociologie, andragogiky a kulturní antropologie s kolektivem odborníků pokřtí v pátek 23. ledna novou obsáhlou monografii Integrální antropologie.

Jedná se významnou publikaci v oboru, předkládá totiž zcela originální a dosud nepublikovanou koncepci integrální antropologie, která čerpá z filozofické antropologie Karla Máchy.

„Antropologické disciplíny nejsou představeny vedle sebe, ale spolu, ve vzájemných souvislostech. Na člověka je nahlíženo z nejrůznějších úhlů pohledu,“ uvedla autorka a zároveň i editorka díla Martina Cichá.  

Elementární biologický, psychologický, sociální, kulturní i spirituální rozměr lidské bytosti podle Ciché nabývá mnohem hlubšího významu, neboť místo úzce zaměřeného přístupu k jednotlivostem je prosazován analyticko-syntetický, komplexní přístup ke studiu člověka.  

Monografie předkládá poznatky, které vycházejí z výzkumných zjištění autorů, ale i dalších badatelů, včetně zahraničních. Autoři publikace se opírají o teoretické i empirické studie s využitím komparačního přístupu. Za jedinečný a prestižní lze považovat zejména vklad Leopolda Pospíšila, nestora světové právní antropologie a emeritního profesora Yale University v americkém New Havenu. Do knihy přispěl i známý sexuolog Jaroslav Zvěřina.

Na nové více než čtyřsetstránkové monografii se podílelo 26 odborníků z Česka i ze zahraničí. Koncepci knihy formovali její autoři tři roky. Kniha je určena antropologům nejrůznějších profilací, osloví však i badatele z příbuzných oborů a zájem vzbudí také u širší čtenářské veřejnosti.

Slavnostní křest se v kině Metropol uskuteční v pátek 23. ledna v 16:30.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.