Měsíc čínských svátků

Zahájení Měsíce čínské kultury v atriu Konviktu.
Foto: Markéta Haklová
neděle 20. října 2013, 09:54 - Text: Milada Hronová

Pondělní přednáškou o čínských svátcích a tradicích bude pokračovat Měsíc čínské kultury – festival, který začal ve středu.

„Do Olomouce jsme pozvali sinoložku paní Ľubicu Obuchovou, která se specializuje na jihočínské menšinové národnosti a současnou čínskou společnost a kulturu,“ uvedla ředitelka Konfuciovy akademie Lucie Laníková.

Přednáška se koná ve velké učebně filozofické fakulty v 16:45.

Přestože Měsíc čínské kultury se letos věnuje hlavně tradicím, nevynechá ani kulinářství. Zájemci se mohou přihlásit například na vaření jiaozi, což je čínský tradiční novoroční pokrm, čínský kotlík huoguo, který je oblíbený zejména v zimních měsících, nebo na workshop čínského čajového obřadu.

V závěru festivalu přijede do Olomouce i čínská zpěvačka Feng-yűn Song, která v Česku žije již řadu let. Její koncert s triem PUO se uskuteční 6. listopadu.

Celý program festivalu je k dispozici ZDE.

Konfuciovu akademii, která Měsíc čínské kultury organizuje, zřídila Univerzita Palackého v roce 2007. V tuzemsku jedinečná instituce se věnuje popularizaci čínské kultury a snaží se prohloubit povědomí o čínské historii, filozofii, čínských symbolech, čínském umění i každodenním životě. Akademie funguje ve spolupráci s Pekingskou univerzitou zahraničních studií.  

Čínskou filologii studuje na olomoucké univerzitě asi 200 studentů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.