Lingvistická konference opět přilákala jazykovědce zvučných jmen

Na lingvistické konferenci (OLINCO) přednášel David Pesetsky z Massachusetts Institute of Technology v USA.
Foto: Milada Hronová
sobota 11. června 2016, 07:28 - Text: Milada Hronová

V Olomouci dnes vrcholí třídenní lingvistická konference (OLINCO), na níž se sjela více než stovka jazykovědců z celého světa. Hlavní hvězdou akce, kterou pořádá filozofická fakulta UP, se stal David Pesetsky z Massachusetts Institute of Technology v USA.

 „Tradiční lingvistika popisuje jevy v různých jazycích. David Pesetsky se věnuje především kognitivní lingvistice, tedy zkoumá odlišné struktury jazyků. Jazyk vnímá jako lidskou vlastnost obecného vědění a ve svých pracích se věnuje tomu, jak člověk informace zpracovává,“ charakterizovala práci jedné z nejvýznamnějších postav v oblasti generativní gramatiky Ivona Kučerová z McMaster University. U profesora Pesetského na Massachusetts Institute of Technology studovala.

„Po absolutoriu magisterského studia na Univerzitě Palackého jsem doktorát dělala právě u něj. Věnovala jsem se aktuálnímu členění věty v češtině, tomu, jak organizujeme pořádek slov ve větě s ohledem na situaci,“ dodala Ivona Kučerová, která nyní pracuje a žije v Kanadě.

Podle vedoucí katedry anglistiky a amerikanistiky Ludmily Veselovské je David Pesetsky v odborném smyslu srovnatelný s Noamem Chomským, zakladatelem generativní gramatiky. Ten se olomouckého lingvistického kongresu zúčastnil předloni.

„Naši konferenci nemohl navštívit větší odborník na syntax, než je Pesetsky. Navíc je zajímavý i tím, že umí rusky. Jeho výstupy zahrnují i slovanská data a v češtině jsou tak lépe aplikovatelná,“ dodala Ludmila Veselovská z filozofické fakulty.

Během třídenní konference OLINCO, jejímž obecným tématem je použití jazyka a jazykové struktury, diskutovali i další významní jazykovědci - Volker Gast z Friedrich – Schiller Universität Jena, který se věnuje korpusové lingvistice a Ray S. Jackendoff z Tufts University, zabývající se konceptuální gramatikou a sémantikou.

Třetí ročník lingvistické konference, která začala ve čtvrtek  9. června, končí právě dnes. V Arcibiskupském paláci a v učebnách filozofické fakulty v Křížkovského ulici se jej účastnilo na 130 odborníků. Konferenci uspořádala katedra anglistiky a amerikanistiky filozofické fakulty UP.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.