Lidský jazyk je jako lego

Z ukázek neverbální komunikace.
Foto: Martin Višňa
čtvrtek 21. listopadu 2013, 11:37 - Text: Martin Višňa

Kdo nebo co jsou to holoplíšťata? Co znamená fiklovat se před zrcadlem? A z čeho se vyrábějí paruky? Na tyto otázky už dokážou odpovědět studenti Dětské univerzity, kteří včera zavítali do Moravského divadla za poznáním vývoje jazyka i divadelního zákulisí.

Průvodcem na jazyk zaměřené části byl Ondřej Bláha z katedry bohemistiky filozofické fakulty. „Dorozumívání zvířat je podstatně jednodušší než lidské. Pes má asi dvacet osm různých zvukových signálů, které kombinuje například s ceněním zubů. Opice má několik desítek různých zvuků a dělá také různá gesta. Delfín má asi nejsložitější kód, který je u zvířat znám. Lidský jazyk se však liší tím, že je jako stavebnice. Sdělení jsou rozložitelná na slova, ta dále na hlásky. Můžeme říct, že naše věty jsou výtvory poskládané z kostiček lega,“ vysvětloval dětem Bláha.

Prozradil také, jak rozvoj řeči ovlivnilo postavení člověka na nohy a uvolnění rukou pro přenášení věcí či kořisti a jaké další historické mezníky a objevy s úrovní komunikace souvisejí. Na konkrétních příkladech i ukázal, jak jsou si některá základní slova z indoevropské jazykové skupiny podobná.

Během přednášky přitom došlo i na vznik nového slova. To když děti prostřednictvím tiché pošty simulovaly vývoj jazyka v čase. Zatímco většina výrazů dorazila na konec řady v původní podobě, fotbalista se změnil na kobelistu. „Právě jste vytvořili nové slovo a možná i nový sport,“ komentoval výsledek osmé řady Bláha. Neplánovaná novinka ovšem mezi dětmi vzbudila hlavně smích a význam už slovo nedostalo.

Kromě toho děti také odhalovaly neverbálně ztvárněné situace, poznávaly staročeské výrazy nebo luštily verše schované v hlaholici. Poté už se jich ujaly pracovnice kostýmního úseku Moravského divadla a ukázaly jim místa, kam se běžný návštěvník nedostane. Za scénou se studenti dozvěděli, jak náročná a nákladná je výroba a údržba divadelního kostýmu nebo že ideální materiál na paruku je buvolí chlup.

Příští týden malé vysokoškoláky na Teoretických ústavech čeká odhalování vztahu mezi mozkem a svaly, s čímž jim pomohou pracovnice fakulty zdravotnických věd.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.