Letní škola o proměnách vyznání nabízí interdisciplinární debatu

O proměnách konfesijní kultury v Evropě diskutují studenti i pedagogové.
Foto: Milada Hronová
úterý 1. července 2014, 07:35 - Text: Milada Hronová

Nejen historii, ale například i literatuře či umění se věnují účastníci letní školy nazvané Proměny konfesijní kultury v Evropě, kterou pořádá katedra historie. Posluchači magisterského a doktorského studia se společně s historiky a pedagogy snaží postihnout proměny vyznání evropského pozdního středověku a raného novověku.

„Vyslechli jsme už všechny odborné přednášky, které se věnovaly literatuře, umění, problematice tolerance i konfesijnímu soužití. Nyní prezentují své výsledky práce studenti z olomoucké univerzity a studenti jiných vysokých škol,“ shrnula dosavadní program dvoutýdenního setkání Veronika Chmelařová z katedry historie. 

Podle ní zazněla na letní škole řada inovativních a provokativních přednášek. Kromě olomouckých posluchačů se jí účastní také studenti klasické filologie, historie, kunsthistorie či teologie z Brna, Pardubic či Ostravy. Díky tomu je prostoupena inderdisciplinární diskuzí.

Například Radmila Pavlíčková z olomoucké katedry referovala o pohřebním kázání a o tom, jakým způsobem se v něm objevovaly konfesně motivované prvky. „Velmi zajímavě a v historiografickém kontextu zcela nově hovořila například o tom, jakým způsobem se proti sobě lidé konfesně vymezovali. Martin Elbel zase polemizoval s pojmem rekatolizace a na příkladu františkánského řadu bravurně dokázal, že rekatolizace může být i pouhou katolizací,“ uvedla Chmelařová.

Letní škola, která potrvá do pátku, obsahuje i zajímavý doprovodný kulturní program s prohlídkou Olomouce, exkurzí na Svatý Kopeček, návštěvou Olomouckých barokních slavností či Kroměříže.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.