Kulturu i reálie portugalsky mluvících zemí právě přibližují Dny lusofonní kultury

Rio de Janeiro.
Foto: pixabay.com
pondělí 18. dubna 2016, 09:48 - Text: Milada Hronová

Přednášky, filmy, debaty i výstavu fotografií nabízejí Dny lusofonní kultury. Posluchačům katedry romanistiky filozofické fakulty tak opět zpestří studijní náplň, širší veřejnosti pak přiblíží kulturu těch zemí, které stále ještě nepatří k častým turistickým destinacím.

Třídenní program Dnů lusofonní kultury nabídne přednášky českých i zahraničních univerzitních vyučujících a dalších hostů na vybraná témata z oblasti kultury a reálií portugalsky mluvících zemí, zejména Portugalska, Brazílie, ale i Angoly, Mosambiku či Kapverdských ostrovů. Promítat se budou také filmy v původním znění s anglickými titulky.  Na chodbě katedry romanistiky se už zítra uskuteční vernisáž výstavy fotografií Kouzelný ostrov Mosambik/Uma ilha mágica de Mocambique.

„Právě na vernisáž snímků Michala Josephyho zveme širší veřejnost. Ten, kdo se jí nebude moci účastnit, si může výstavu prohlédnout kdykoliv později. Na chodbě katedry romanistiky budeme mít fotografie instalovány až do konce května,“ řekla Zuzana Burianová z katedry romanistiky.

Do Olomouce během Dnů lusofonní kultury zavítá i Lada Weissová, překladatelka a tlumočnice z portugalštiny. „Přijede s přednáškou Když si vidíme do talíře (genius loci městské čtvrti). I na tuto přednášku v češtině zveme širší veřejnost, Lada Weissová bude čerpat ze svých překladů. V češtině pak bude hovořit také Iva Řihošková v přednášce Portugalština v soudních procesech,“ dodala Zuzana Burianová.

Dny lusofonní kultury právě probíhají v prostorách katedry romanistiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého (třída Svobody 26). Každý semestr je pořádá Centrum portugalského jazyka a lusofonní kultury na katedře romanistiky FF UP  ve spolupráci s Portugalským centrem Institutu Camões v Praze. Skončí 20. dubna.  Více ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.