Křest vyslal do světa ojedinělou monografii s intelektuální výzvou

Slavnostního křtu se ujali Martina Cichá a Ivo Budil.
Fotogalerie: Velena Mazochová
sobota 24. ledna 2015, 09:02 - Text: Velena Mazochová

Originální a dosud nepublikovanou koncepci představuje nová obsáhlá monografie Integrální antropologie, na jejímž vzniku se podíleli renomovaní čeští a zahraniční odborníci pod vedením Martiny Ciché z filozofické fakulty. Na cestu mezi čtenáře ji doprovodil včerejší slavnostní křest v olomouckém kině Metropol.

„Antropologie je ženského rodu a je to tedy dáma - moudrá a půvabná. Pokusili jsme se jí dát nové, originální a pestrobarevné šaty. Žádná z barev ale neční nad ostatními, jejich krása spočívá v tom, že se vzájemně doplňují, a originalita šatů tak vynikne v celku,“ popsala v metaforickém příměru Cichá zvolenou koncepci čerstvě pokřtěné publikace.

Dílo 26 autorů

Na více než čtyřsetstránkové monografii se podílelo 26 odborníků z Česka i ze zahraničí a její kapitoly jsou věnovány tématu lidského těla, zdraví a nemoci z pohledu konkrétních antropologických disciplín – antropologie práva, sexuality či mateřství, filozofické, lingvistické nebo forenzní antropologie. Vychází z koncepce filozofické antropologie Karla Máchy a dotvářela se v průběhu tří let.

„Na začátku bylo jasné zadání, do nějž vstupovali jednotliví autoři se svou vlastní kreativitou. Cíl byl přitom jediný: podat pohled na člověka z nejrůznějších úhlů pohledu a vnímat jej holisticky jako celek,“ přiblížila autorský záměr Cichá. Za jedinečný lze podle ní považovat zejména vklad Leopolda Pospíšila, nestora světové právní antropologie a emeritního profesora Yale University v americkém New Havenu. „Do knihy přispěl i známý sexuolog Jaroslav Zvěřina,“ doplnila Cichá.

Smysl integrální antropologie

Podle Ivo Budila ze Západočeské univerzity v Plzni spočívá přínos publikace především v jednoznačné odpovědi na otázku, zda má integrální antropologie ve věku specializace smysl. „Vzniklo impozantní dílo, které přesvědčivě dokazuje, že integrální antropologie je nadále intelektuální nosnou výzvou a inspirací pro rozvoj českých a moravských antropologických pracovišť,“ zdůraznil Budil, který byl spolu s Jaroslavem Malinou z Masarykovy univerzity oponentem knihy. Ojedinělá publikace podle něj zároveň potvrzuje možnosti skloubení tradice domácí antropologie se zahraničními podněty posledních desetiletí.

Rektor Jaroslav Miller ocenil zejména tvůrčí potenciál čerstvě pokřtěné publikace. „Jsem rád, když kterýkoli zaměstnanec univerzity vnese na ono tržiště myšlenek něco významného. Těší mne to o to více, že – jak dobře víme – je na tomto světě málo myšlenek a ještě méně těch významných,“ poznamenal Miller.

Kniha, jejíž koncepci autorský kolektiv formoval tři roky, je určena badatelům a studentům antropologických i příbuzných oborů i širší čtenářské veřejnosti se zájmem o témata s mezioborovým přesahem. Integrální antropologii vydalo nakladatelství Triton v prosinci loňského roku.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.