Konvikt je plný zahraničních studentů. A všichni chtějí umět česky

Letní škola slovanských studií ve své druhé části.
Fotogalerie: Milada Hronová
pátek 7. srpna 2015, 08:10 - Text: Milada Hronová

Čtyřtýdenní program letošní Letní školy slovanských studií se přesunul do své druhé poloviny. Téměř stovce zahraničních studentů zbývá do závěrečných testů už pouze týden.

Učebny Konviktu zaplnili frekventanti z 30 zemí světa. Nejvíc jich pochází z Německa a ze Španělska, řada studentů každoročně zastupuje Francii a Tchaj-wan. Letošním nejstarším účastníkem je téměř 77 letý Brit, který by rád diskutoval v češtině s dcerou svého českého kamaráda. Nejmladší student přicestoval ve svých 14 letech ze Srbska a česky chce umět především kvůli své největší zálibě - hokeji.

Většina zahraničních studentů jsou stipendisty českého ministerstva školství, část z nich jsou samoplátci. Česky se učí i jeden zahraniční lektor Univerzity Palackého.

Naučili se, poznali a viděli hodně

„Chci se lépe dorozumět a poznat gramatiku, ještě stále mi činí problémy například vztažná zájmena. Byla bych ráda, kdyby Letní škola slovanských studií trvala déle,“ prozradila studentka z polské Vratislavy Marta Ganczareková. Olomouc zná a má ji ráda, studovala zde už prostřednictvím programu Erasmus.

Také Francouzka Alice Fayerová se cítí v hanácké metropoli spokojeně. „Je to moc hezké město. Mrzí mne snad jen to, že po páté hodině, kdy ve výuce teprve končíme, jsou už všechny obchody zavřené. Ve Francii jsou obchůdky otevřeny rozhodně déle,“ dodala Fayetová, která olomouckou letní školu absolvovala také loni. Ve srovnání s ruštinou, kterou studovala ve Francii i v Rusku, jí čeština připadá rozhodně složitější. „Letní školu slovanských studií považuji za velmi kvalitní. Každé dopoledne se učíme hodně z gramatiky, potom diskutujeme. A protože pracujeme zhruba v jedenáctičlenné skupině složené z různých národností, jsou tyto diskuse velmi zajímavé,“ zdůraznila Fayetová.

Opakovaně táhne individuální přístup

Letní škola slovanských studií letos nabízí kromě výuky také speciální fonetický seminář korektivní výslovnosti a pestrý doprovodný program. Výuka českého jazyka se uskutečňuje v pěti úrovních pokročilosti na bázi angličtiny. Česky se učí úplní začátečníci i velmi pokročilí studenti. Jazykový kurz doplňují přednášky o českém jazyce, literatuře, historii a kultuře a jsou vedeny v českém a anglickém jazyce nebo bilingvně. Pro zájemce je připraven i doplňkový kurz ruského a polského jazyka. Studentům se po dobu konání školy věnuje 22 lektorů českého jazyka, jeden lektor ruského a jeden polského jazyka.

„Rychleji se určitě učí Slované, případně studenti, kteří mají zkušenost s jiným slovanským jazykem. Skloňování a časování je sice těžké, ale dá se postupně naučit. Výslovnost českého ř dělá problémy snad všem,“ uvedl lektor školy Petr Anténe. Dva roky učil češtinu pro Brazos Valley Czech Heritage Society v americkém Cllege Staion, kde studoval anglickou a americkou literaturu na Texas A&M University. Tehdy byli jeho žáky Američané s českými předky.  Na olomoucké letní škole působí poprvé.

„Učím skupinu začátečníků, z nichž zhruba polovina přijela ze zemí relativně bližších - ze Srbska, Anglie, Irska a Ázerbájdžánu. Druhá polovina pochází z Japonska, Tchaj-wanu nebo Singapuru. Někteří z nich chtějí v Česku žít, jiní tu mají nějaké rodinné vazby nebo se jen zajímají o Českou republiku a jiné slovanské země,“ popsal Anténe.

Podle ředitele školy Petra Pořízky se zahraniční studenti do Olomouce rádi vracejí. Ve srovnání s obdobnými letními školami na jiných univerzitách si v Olomouci totiž cení příjemného prostředí historického města, zdůrazňují individuální přístup učitelů a vstřícnost celého organizačního štábu.

Letní škola slovanských studií se koná od 19. července do 15. srpna. Od roku 2007 nabízí možnost získat mezinárodní certifikát Evropské unie - English Comprehension Level (ECL Exam).

Více informací o Letní škole slovanských studií ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.