Konvikt hostí konferenci o Číně, rektor přijal zástupce Chinese Heritage Centre

Rektor Jaroslav Miller a Lim Boon Hock.
Foto: Milada Hronová
pátek 4. dubna 2014, 14:05 - Text: Milada Hronová

Tři desítky příspěvků zazní během mezinárodní konference, která se od včerejška v Konviktu věnuje socioekonomickým změnám v Číně. Zástupce Chinese Heritage Centre na Nanyang Technological University v Singapuru Lim Boona Hocka dnes přijal rektor univerzity Jaroslav Miller, aby společně diskutovali o možnosti spolupráce.

„Nanyang Technological University má zájem zřídit na Univerzitě Palackého své první detašované pracoviště. Diskutuje se o možné platformě tamní Konfuciovy akademie s Konfuciovou akademií na Univerzitě Palackého. Tomuto úsilí vyjadřuji podporu,“ řekl rektor.

Během krátkého setkání hovořil s manažerem singapurské univerzity Hockem také o možnosti užší spolupráce na úrovni studentské a pedagogické výměny v oborech Business a Chinese Studies.

„Asijská studia viděná zvnějšku mimo Čínu jsou zajímavá a pohled na ně, například ze Singapuru, by tak mohl být vyváženější. Olomoucká Konfuciova akademie má velký potenciál, mohli bychom jej více využít. Rád bych, aby se asijská studia v Olomouci rozvíjela. Je však potřeba daleko větší počet anglických programů,“ doplnil Miller.

Stejný problém akcentoval za organizátory konference také Adam Horálek. „Kvůli malému počtu studijních programů v angličtině Univerzita Palackého zatím není nejdůležitějším centrem v hledáčku čínských univerzit,“ řekl Horálek.

Velká část Conference on the Socio-Economic Transition of China: Opportunities and Threats se zabývá zahraničními vztahy Číny se světem – aktuálními vztahy s jihovýchodní Asií, Afrikou, ale i Ruskem. Současně se diskutují témata, jakým jsou urbanizace, ekonomický boom ve městech, rozevírání nůžek mezi venkovem a městy, kvalita života v čínských městech, stárnutí populace, environmentální problémy či expanze Číny do světa.

Mezinárodní konference s celosvětovou účastí skončí v neděli 6. dubna. Pořádá ji Univerzita Palackého ve spolupráci s Australskou národní univerzitou ANU – v Canbeře, kde sídlí světové centrum studia současné Číny.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.