Konference může inspirovat k užší spolupráci univerzity a města

Gastone Ave informoval o úloze univerzity při rozvoji italského města Ferrara.
Foto: Martina Šaradínová
středa 14. května 2014, 17:37 - Text: Martina Šaradínová

Možnostem spolupráce měst a univerzit, ale i otázkám zlepšování městského vládnutí či participace občanů na rozhodování ve městech se ode dneška věnuje konference Nové vize městského vládnutí. Příklady dobré praxe na ní prezentují odborníci například z Itálie, Rakouska, Polska či USA. Hlavním hostem je světově proslulý americký politolog Benjamin R. Barber.

Podle rektora Jaroslava Millera se otázka jak zvýšit kvalitu života ve městě řeší na řadě míst. Univerzitní města jsou přitom specifickou skupinou. „Univerzity jsou nejen místem vzdělávání a vědy, ale jsou to také veřejné instituce. Měly by napomáhat městským vládám v neustálém úsilí o to, aby život ve městech byl humánnější,“ řekl Miller při zahájení konference. Připomněl rovněž dva nejnovější projekty – Zaparkuj a UP Bike, jež jsou dokladem společenské angažovanosti univerzity a v konečném důsledku mají přispět ke zlepšení života v Olomouci.

Konference přilákala řadu zahraničních hostů. Tím nejznámějším je v současné době nejvlivnější myslitel v oblasti participativní demokracie Benjamin R. Barber z Městské univerzity New York, který zároveň působil a působí jako poradce řady světových politiků. Jeho rad využíval i někdejší americký prezident Bill Clinton. Do Olomouce vědec zavítal poprvé.

„Prvním důvodem, proč jsem pozvání přijal, byla reputace Univerzity Palackého. Druhým důvodem je to, že spolupracuji se starosty a primátory po celém světě, takže jsem uvítal příležitost navštívit středoevropské město střední velikosti, jakým Olomouc je, a pohovořit se zástupci univerzity i města,“ uvedl Barber.

Účastníci prvních přednášek se dozvěděli například o existenci sítě univerzitních měst UniTown či rozvoji italského města Ferrara, v němž důležitou roli hrála právě tamní univerzita. „Univerzita se těší stabilní oblibě, počet studentů se zvyšuje. Díky ní se podařilo i zastavit pokles obyvatel ve městě,“ řekl Gastone Ave z tamní univerzity.

Emeritní rektor Josef Jařab se ve své řeči zaměřil na transformaci univerzit ve střední Evropě.

Optimální model spolupráce měst a univerzit budou hledat tuzemští i zahraniční politologové, urbanisté, architekti, zástupci univerzit i měst do pátku. Zazní na ní například příspěvky, které konkrétním způsobem ukazují možnosti občanské participace od oblasti městských rozpočtů až po architekturu.

Konferenci pořádá obecně prospěšná společnost Civipolis ve spolupráci s Univerzitou Palackého a městem Olomouc. Podrobné informace o programu jsou dostupné ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.