Konec rozpočtového provizoria pro katedry na filozofické fakultě

Ilustrační foto: Milada Hronová
středa 30. dubna 2014, 17:40 - Text: Milada Hronová

Po delší rozpravě dnes akademický senát filozofické fakulty přijal Rozpočet kateder na rok 2014. Fakulta hospodaří se 178 miliony korun, což je ve srovnání s rokem 2013 o čtyři procenta více. Během odpoledne schválil senát i složení nových komisí.

Diskuse o dělení financí uvnitř fakulty bývá každoročně citlivým místem jednání nejvyššího grémia fakulty. I letos vedli senátoři s exekutivou fakulty rozpravu o vhodnosti stávajícího systému dělení financí. Diskutovali o vyjednávání počtu studentů, „studentokreditech“ i céčkových předmětech. Stávající systém podle některých senátorů vede k nepředvídatelnému rozkolísání rozpočtu kateder a z ekonomického hlediska spíš zamezuje než napomáhá ke spolupráci.

Pochyby o metodice

„Přestože stávající metodika má svá slabá místa a neuspokojí všechny, jsem přesvědčen, že přinesla za uplynulá léta stabilitu a motivaci. Motivaci potřebujeme ke konkurenceschopnosti. Pokud bychom chtěli absolutní revizi systému, musíme nejprve najít východiska a alternativu. Tu zatím nemáme,“ uvedl v rozpravě děkan Jiří Lach. Senátu předložil návrh rozpočtu, který kopíruje přijatou metodiku dělení financí na fakultě.

„Alternativu ke stávající metodice nemáme a předložený rozpočet neobsahuje s touto metodikou rozpory,“ uvedl senátor Martin Seitl z katedry psychologie, která se snažila najít v současném systému nejvyváženější proporce mezi výzkumem, výukou a vědou. Nakonec přišla s tím, že disproporčně sníží v prezenčním a kombinovaném studiu počet studentů.

O tom, že zatím neexistuje alternativa ke stávající metodice, hovořil i senátor Tomáš Lebeda z katedry politologie a evropských studií. Nejen podle něj by bylo vhodné, aby akademický senát zřídil poradní komisi pro rozpočtová pravidla, která by identifikovala slabá místa stávající metodiky a v dostatečném časovém předstihu přišla s novými návrhy rozpočtových pravidel.

„Systém studentokreditů měl pomoci dělení financí uvnitř fakulty, která má řadu dvouoborů a kde je tudíž pouhé dělení financí na hlavu studenta komplikované. Pokud tomu tak není, musíme hledat, kde je něco špatně,“ dodala Ludmila Veselovská z katedry anglistiky a amerikanistiky.

Propad vyřeší úspory

Děkan Lach senátory ubezpečil, že se žádná z kateder fakulty nemusí bát ohrožení akreditačních kritérií. Katedry slavistiky, aplikované ekonomie, germanistiky, divadelních, filmových a mediálních studií, žurnalistiky, klasické filologie nebo romanistiky, které jsou ve srovnání s loňským rokem v mírném propadu, dosáhnou potřebného limitu díky svým úsporám.

„Situace není v žádném případě dramatická,“ ubezpečila tajemnice fakulty Jiřina Menšíková. Podle ní je ve zdrojích 11 – Příspěvek na studenty a 30 – Rozvoj vědecké činnosti o čtyři procenta více financí než vloni.

Senát dnes také personálně obsadil své komise:

Ekonomická komise

Předseda: Jan Stejskal, katedra historie; členové: Zdeněk Pechal, katedra slavistiky a katedra anglistiky a amerikanistiky; Marek Lapčík, katedra žurnalistiky; Martin Seitl, katedra psychologie; Viktor Tichák, student katedry bohemistiky a katedry germanistiky.

Pedagogická komise

Předseda: Ludmila Veselovská, katedra anglistiky a amerikanistiky; členové: Naděžda Špatenková, katedra sociologie, andragogiky a kulturní antropologie, Radim Zámec, katedra romanistiky; Monika Pitnerová, studentka katedry anglistiky a amerikanistiky a katedry bohemistiky; Petr Cieslar, student katedry aplikované ekonomie a katedry klasické filologie.

Komise pro komunikaci s veřejností

Předseda: Vojtěch Duda, katedra anglistiky a amerikanistiky; členové: Andrea Ryšavá, katedra anglistiky a amerikanistiky; Eva Katolická, katedra bohemistiky a katedry historie; Filip Harviš, katedra historie.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.