Katedra žurnalistiky bude zkoumat sexualitu

Ilustrační foto: 123 rf
neděle 5. října 2014, 15:52 - Text: Milada Hronová

O lidské sexualitě optikou pojmů (de)konstrukce a (re)prezentace budou na konferenci O sexualitě konstruktivně hovořit renomovaní odborníci James W. Messerschmidt a Janet McCabe.

Sexualita je odborně zpravidla zasazena do kontextu medicíny, zdravovědy nebo psychologie. Organizace mezinárodní konference však chce dát prostor diskusi i perspektivám jiných oborů.

„Sexualita, i to, jak se o ní odborně hovoří, jak je prožívána, se historicky i mezikulturně proměňuje. Různé sexuální identity a projevy jsou součástí každodenních i systémových politik. Byly zakazovány, tabuizovány, povolovány, vyžadovány i zneviditelňovány,“ uvedl Zdeněk Sloboda z Centra kulturálních, mediálních a komunikačních studií při katedře žurnalistiky.

Osmý ročník chystané mezinárodní konference Sexuality se v Česku uskuteční poprvé a podle Slobody právě doplňky (de)konstrukce a (re)prezentace přilákaly na olomouckou akademickou půdu autory příspěvků, kteří tradiční chápání, uchopování i porozumění sexuality problematizují.

„Profesor kriminologie a genderových studií James Messerschmidt se většinou zabývá spojením násilí a mužství, v Česku je však známý především jako spoluautor konceptu hegemonické maskulinity. Ve svém příspěvku se bude zabývat právě tímto konceptem, který představí na třech výzkumných případech,“ přiblížil Sloboda. Zdůraznil i účast analytičky televizních seriálů Janet McCabe, která bude ve svém příspěvku na příkladu jedné z postav v seriálu Sex ve městě demonstrovat to, jak se v seriálovém mediálním narativu zobrazuje ženské stárnoucí tělo a ženská sexualita.

Tradici konferencí o sexualitě založila Dagmar Marková z Univerzity Konstantina Filozofa v Nitře, kde se v roce 2007 uskutečnilo setkání poprvé.

Třídenní konferenci pořádá Centrum kulturálních, mediálních a komunikačních studií při katedře žurnalistiky od čtvrtka 9. do soboty 11. října.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.