Katedra psychologie otevřela špičkové pracoviště

Laboratoř praktického pracoviště katedry psychologie bude schopna testovat i psychickou způsobilost k řízení před vrácením řidičského průkazu.
Foto: Milada Hronová
středa 4. prosince 2013, 11:01 - Text: Milada Hronová

V českém i v evropském rozměru unikátní Praktické středisko otevřela včera ve Vodární ulici katedra psychologie. Technické vybavení za tři miliony korun je určeno nejen pro výzkum, pracoviště nabídne své služby z oblasti rodinného, školního, pracovního i dopravního poradenství také veřejnosti.

Pracoviště se otevřelo po dvou letech intenzivních prací. Je složeno z psychologické poradny, laboratoře, čekárny a zázemí pro personál. Nejcennější je však laboratoř, která obsahuje sestavy přístrojů, které umí synchronně změřit celý potenciál člověka. 

Laboratoř obsahuje sestavy zařízení složené z oční kamery, virtuální reality a psychofyziologického systému, který snímá celkovou aktivitu a odezvu organismu v různých situacích. Zařízení slouží k léčbě fobií a případným simulacím při hromadných katastrofách.

„Při léčbě fobií není problém v této laboratoři navodit konkrétní stresovou situaci. Jsme schopni tady naprogramovat neoblíbené pavouky, jsme schopni během chvíle proměnit v tomto prostoru teplo za chlad a odhalit přitom odezvy srdce, mozku i kožní reakci,“ uvedl zástupce vedoucího katedry Martin Seitl.

Laboratoř praktického pracoviště bude nabízet své služby i řidičům. Díky jednomu ze zařízení lze otestovat psychickou způsobilost k řízení před vrácením řidičského průkazu tak, jak si žádá zákon.

„Nákladné vybavení této laboratoře umožňuje provádět výzkum i terapii, na nichž se budou moci podílet i studenti psychologie. Pod dozorem pedagogů budou moci pracovat i s klienty, a získávat tak kompetence, které dnes nejsou zcela obvyklé při vstupu na trh práce,“ řekl Seitl.

Pro potřeby zkoumání bude pracoviště k dispozici i dalším organizacím. „Není úplně obvyklé, aby české katedry psychologie obsahovaly pracoviště, které by bylo určené pro aplikaci výuky, výzkumu a zároveň bylo určené pro kontakt s veřejností,“ prohlásil Seitl. Olomoucká katedra psychologie se tím podle něj stala jednou z nejvýznamnějších a nejlépe vybavených v Česku.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.