Katedra muzikologie připravuje Smetanovu expozici v Týně nad Bečvou

Místo Smetanova pobytu v Týně nad Bečvou.
Koláž: Žurnál UP.
čtvrtek 31. července 2014, 07:14 - Text: Milada Hronová

Týn nad Bečvou chystá rekonstrukci domu, v němž v letech 1852 a 1854 pobýval a zřejmě i tvořil skladatel Bedřich Smetana. Vnikne v něm jeho expozice, na jejíž podobě se podílí i katedra muzikologie filozofické fakulty. Obec chce v domě pořádat také koncerty.

Bedřich Smetana přijel do Týna nad Bečvou poprvé v roce 1852. Do domu, v němž bydlela jeho nevlastní sestra provdaná za místního sládka. Podruhé a naposledy sem přijel o dva roky později i s manželkou Kateřinou a nemocnou dcerou Gabrielou. Jeho dvouletá dcera zde zemřela na tuberkulózu a je pochována na starém hřbitově u kostela. V té době bylo Smetanovi třicet let.

Nedávno obec koupila dům od soukromého vlastníka. Její starosta Josef Vaculín potvrdil, že objekt stojí před rozsáhlými stavebními úpravami a vzhledem k tomu, že dohledat historické dokumenty, které by připomínaly Smetanův pobyt v Týně nad Bečvou, nebude jednoduché, požádala o pomoc Univerzitu Palackého.

„Navrhuji strukturu libreta expozice a ručím za věcnou a historicky doložitelnou správnost. Obracím se k pramenům, tedy zejména k Muzeu Bedřicha Smetany v Praze. Počítám, že bych měl být s prací hotov na podzim,“ uvedl Jiří Kopecký z katedry muzikologie. Na univerzitě vyučuje hudebně historické předměty, zabývá se hudební tvorbou 19. a 20. století, zejména v českých zemích, a hudebním divadlem.

Práce na tvorbě expozice jsou v tuto chvíli na začátku. Není toho mnoho, co by dokazovalo, že by v Týně Smetana žil a možná i tvořil. Pouze se zatím traduje, že k opeře Čertova stěna byl Smetana inspirován skalami, které jsou pod hradem Helfštýnem.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.