Katedra divadelních a filmových studií nabídla gymnazistům výukový program

Vysokoškolských přednášek se účastní několik desítek olomouckých gymnazistů.
Foto: Iveta Šimková
sobota 16. ledna 2016, 07:10 - Text: Milada Hronová

Vyzkoušet si, jaké je to studovat na vysoké škole, takovou možnost má několik desítek studentů tří olomouckých gymnázií. Katedra divadelních a filmových studií pro ně připravila přednáškový cyklus.

„Studentům třetích a čtvrtých ročníků se snažíme ukázat, že se i v Olomouci dá studovat film, divadlo a dokonce i televize a rozhlas,“ shrnula Iveta Šimková, koordinátorka cyklu připravených přednášek. Zapojeni do něj jsou studenti Církevního gymnázia Německého řádu, Slovanského gymnázia a Gymnázia Hejčín.

Na různá témata doposud přednášelo středoškolákům šest pedagogů filozofické fakulty. Katedra připravila pro každé z gymnázií blok čtyř až šesti přednášek.

„Témata si každá ze škol vybírala sama, pedagogové z katedry jí při výběru byli pouze nápomocni,“ řekla Iveta Šimková. Několik přednášek se uskutečnilo v učebnách gymnázií, v závěru cyklu se středoškoláci sešli ve Filmovém sále Konviktu. Mohli si poslechnout přednášky třeba o filmových adaptacích děl Williama Shakespeara, Osvobozeném divadle nebo o české literatuře a filmu 60. let.

V Konviktu mají středoškoláci jedinečnou možnost poznat pedagogy přímo na katedře a seznámit se s prostorami, v nichž by mohli v budoucnu studovat.

„Při hodině na gymnáziu se nám učitel více věnuje. U látky, které nerozumím, se zdrží a vysvětlí ji znovu. Na univerzitě si přednášku pouze vyslechnu a vše ostatní je na mě,“ popisuje rozdíly mezi dosavadním studiem a vysokoškolskou praxí Eliška Barotová, studentka Církevního gymnázia Německého řádu.

Přednášky se jí líbily, při výběru školy má už ale jasno. „Budu se hlásit na fyzioterapii a přihlášku si podám do Prahy, Brna i Olomouce,“ řekla Eliška Barotová. Aktivity katedry ocenila i její spolužačka Anna Pazderová, kterou zajímalo vše, co souviselo s divadlem a filmem. „Chci studovat herectví a přihlášku si podám na JAMU do Brna nebo na jednu z hereckých akademií v Londýně,“ řekla maturantka.

Na přednáškách se dala dohromady i skupina studentů, kteří přispěli do programu univerzitního rádia UP AIR. Díky nim vznikl pořad Medium v mediu, který rádio UP AIR vysílalo v zimním semestru čtyřikrát. Poslední blok přednášek pro středoškoláky se uskuteční na konci ledna.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.