Kardinál Duka: Vesmír je antropocentrický, lidský rozměr musí být přítomný

Kardinál Duka s profesorem Jařabem.
Foto: Martin Višňa
sobota 11. května 2013, 08:00 - Text: Martin Višňa

Nad duchovním základem současného vzdělání a vzdělávání se včera v aule filozofické fakulty zamýšlel kardinál a arcibiskup pražský Dominik Duka. Setkání proběhlo v rámci cyklu přednášek Náš absolvent – homo eruditus? sdružení Societas cognitorum.

„Západní civilizace je symbolicky vyhraněná dvěma institucemi – univerzitou a katedrálou. Rozhodující roli v obou hrála nebo by měla hrát katedra, místo, ze kterého je vyučováno. Pro evropskou kulturu je přitom bytostné spojení s knihou knih, s Písmem, velikým darem, který nám předala synagoga. V té je jedním z důležitých míst katedra, z níž se přednášejí úryvky z tóry,“ připomněl židovsko-křesťanské kořeny vzdělanosti na starém kontinentě jeden z nejvyšších představitelů české katolické církve.

Dialog 

Chrámy i univerzity podle Duky odjakživa byly místem, kde se nediktovalo, ale vedl se dialog, byť to někomu může připadat jako nesmysl. „Přátelský rozhovor je jeden z těch důležitých prvků, který je třeba ve vzdělávání uchovat. Už v biblickém pohledu na vesmír se objevuje člověk a bůh v dialogu a člověk je zván ke spolupráci,“ řekl Duka. 

Také další, obecnější principy a součásti lze vysledovat již ve starých biblických spisech. Desatero příkazů, které od boha dostal Mojžíš, v podstatě říká, že člověk je svobodný a může se rozhodnout, zda svůj život povede podle těchto pravidel, nebo ne.

„Jsou to principy tak obecné, že sjednocují na základě lidství, bez ohledu na národnost, vyznání, vzdělání nebo cokoliv jiného,“ komentoval kardinál před třicítkou posluchačů, mezi nimiž seděl také rektor Univerzity Palackého Miroslav Mašláň.

Lidství nesmí chybět

Lidství je přitom podle Duky element, který by neměl chybět v žádné oblasti lidské vzdělanosti, ať už se jedná o přírodní vědy, technické nebo umělecké obory. „Není oboru, který by se nedotýkal člověka, ten bude hrát vždy svoji roli. Vesmír totiž není ani geocentrický, ani heliocentrický, ale antropocentrický. Ne že by člověk byl mírou všech věcí, ale vždy poznává svým způsobem. A proto by tento lidský rozměr měl být přítomný v každém oboru,“ zakončil svoji rozmluvu arcibiskup. 

Přednášky cyklu Náš absolvent – homo eruditus? volně navazují na Rozmluvy Josefa Jařaba z devadesátých let. Při příležitosti 440. výročí založení univerzity je pořádá Societas cognitorum, sdružení profesorů filozofické fakulty, ve spolupráci s projektem Univerzita Palackého – Centrum vědy pro všechny. Předešlými hosty cyklu byli například astronom Jiří Grygar nebo filozof Jan Sokol.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.