Kaplí zní jméno: Francesco Patrizi

Maria Muccillová v úvodu konference. Fotogalerie: Milada Hronová
čtvrtek 24. dubna 2014, 13:42 - Text: Milada Hronová

Dvacítka odborníků zabývajících se dílem Francesca Patriziho se ode dneška v kapli Božího těla věnuje rozmanitým aspektům jeho myšlení. I v celosvětovém měřítku je konference Francesco Patrizi: Philosopher of the Renaissance jedinečným setkáním.

„Ve filozofii proslul Francesco Patrizi jako kritik aristotelismu, i když se stal jedním z prvních Aristotelových doxografů. Proslul jako propagátor platonské linie myšlení a vydavatel hermetických textů,“ uvedl za organizátory Tomáš Nejeschleba z katedry filozofie. Sám se Patrizimu začal věnovat už před patnácti lety v souvislosti s recepcí jeho filozofie Janem Jesseniem.

Francesco Patrizi (Frane Petrić, 1529–1597) patří mezi nejvýznamnější a také nejvýraznější myslitele pozdní renesance. Jeho dílo nezahrnuje pouze ryze filozofickou problematiku, nýbrž dotýká se témat metodologie vědy, literatury, historie, muzikologie či politického myšlení.

„Patriziho principy přírodní filozofie a mimo jiné rozlišování matematického a fyzikálního prostoru jej posunulo do blízkosti myslitelů jako Galileo Galilei či René Descartes. Právě proto se v současnosti často diskutuje o Patriziho roli v procesu zrodu moderní vědy,“ dodal Nejeschleba.

Podle něj Francesco Patrizi ovlivnil poměrně výrazně i další myslitele, mimo jiné Jana Amose Komenského. Vlivu Patriziho na Komenského je věnována stále větší pozornost, přičemž cílem dnes zahájené konference je podpora hlubšího studia těchto aspektů.

Konference se účastní badatelé ze Slovinska, Itálie, Německa, Belgie, Francie, Velké Británie i Spojených států amerických, také z Patriziho rodného Chorvatska, kteří se budou věnovat několika tématům jeho filozofie, například filozofii dějin či platónské koncepci lásky.

„Patriziovská bádání jsou v Chorvatsku přirozeně rozvinutá a olomoucké setkání mimo jiné umožní potkat se historikům filozofie z Chorvatska s badateli z Čech a dalších zemí. Cením si návštěvy Marii Muccillové z Říma, která Patrizimu zasvětila celý svůj život. Významnými osobnostmi, které se konference účastní, jsou i Thomas Leinkauf z Münsteru, Luc Deitz z Lucemburska i olomoucký Paul Richard Blum,“ prohlásil Nejeschleba.

Konferenci pořádá Centrum pro práci s renesančními texty. Její poslední přednáška zazní 26. dubna.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.