Jméno nového veřejného ochránce práv studentů zazní patrně v březnu

Ilustrační foto: Marek Otava
čtvrtek 26. února 2015, 07:37 - Text: Milada Hronová

Akademický senát filozofické fakulty včera rozhodl, že bude volit novou ombudsmanku studentů filozofické fakulty per rollam, tedy korespondenčním hlasováním. Na návrh studentské komory se jí patrně stane Ema Jelínková z katedry anglistiky a amerikanistiky, pokud své „ano“ však písemně vyjádří každý z jedenadvaceti senátorů.

Ombudsman filozofické fakulty je volená a na systému nezávislá funkce, která je zřízena za účelem ochrany studentů této fakulty proti nepřiměřené tvrdosti, nepředvídatelnosti, nezákonnosti a zvůli v průběhu studia.

Z prvních voleb, které se uskutečnily v dubnu 2014, vzešla z pěti kandidátů Andrea Preissová Krejčí z katedry sociologie, andragogiky a kulturní antropologie. Protože však nedávno přijala nabídku stát se senátorkou filozofické fakulty, akademickému senátu připadla role zvolit nového ombudsmana, který se role ochránce práv studentů fakulty zhostí po dobu zvoleného funkčního období. Volba, odvolání i doplňovací volba veřejného ochránce práv se řídí směrnicí děkana a senát dnes na základě informace právního oddělení univerzity připustil, že její formulace není přesně definovaná.

„V příslušné směrnici se uvádí, že o odvolání ombudsmana rozhoduje akademický senát kvalifikovanou 3/5 většinou všech senátorů na návrh studentské komory. V dalším odstavci příslušného článku se pak hovoří o situaci, týkající se volby ombudsmana. A příslušné znění pracuje s absolutní většinou. Jeden dokument používá pojmy kvalifikovaná i absolutní většina. Jazykovým i logickým výkladem pojmu absolutní většina není možné dojít k jinému závěru než tomu, že se jedná o většinu sta procent všech. Absolutní většinou studentských zástupců musí být nový, dočasný ombudsman nejprve navržen a pak i absolutní většinou všech senátorů zvolen,“ vysvětlil Zdeněk Černohouz z právního oddělení. To se na textu současné směrnice nepodílelo a z podnětu děkanátu filozofické fakulty nyní připravuje upřesňující novelu této normy.

Proděkan pro organizaci a rozvoj fakulty Ondřej Molnár potvrdil, že ve spolupráci s právním oddělením se již nyní připravuje novelizace této směrnice, bude však patrně platná až pro další funkční období ombudsmana. Stávající funkční období veřejného ochránce práv studentů by mělo být dodrženo nastavenými podmínkami.

„Studentská komise obratem rozešle senátorům svůj návrh včetně medailonu kandidátky. Senátoři se budou moci vyjádřit do 8. března. Aby byla Ema Jelínková zvolena, musí souhlas vyjádřit všech 21 členů akademického senátu,“ zdůraznil předseda senátu Wilken Engelbrecht.

Během setkání pak akademický senát fakulty přijal Metodiku decentralizovaného rozpočtu filozofické fakulty na rok 2015, přivítal nové senátorky Andreu Preissovou Krejčí a Boženu Bednaříkovou z katedry bohemistiky. S příspěvkem na téma pružnější komunikace mezi fakultním a univerzitním senátem navštívil senát fakulty předseda akademického senátu univerzity Jiří Langer.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.