Je na čase digitalizovat psychologické testování?

Rorschachův test.
Ilustrační foto: 123rf
neděle 1. února 2015, 09:41 - Text: Milada Hronová

Dvě stovky akademických i klinických psychologů a také studentů se zkraje února budou v Konviktu věnovat psychologické diagnostice. Čeká je prestižní dvoudenní setkání PhD existence: česko-slovenská psychologická konference (nejen) pro doktorandy a o doktorandech s podtitulem Myslím, tedy testuji.

„Diagnostika zahrnuje v psychologii různorodé přístupy a možnosti psychologického testování. Některé metody dodnes používají tužku a papír, jiné využívají počítačů. Je navýsost aktuální diskutovat o tom, zda již nastal čas pro digitalizaci psychologické diagnostiky,“ uvedl za organizaci konference Martin Zielina z katedry psychologie.

Mezi psychology se rozvine jedinečná debata o tom, jaké výhody a nevýhody s sebou nese online testování a testování face to face ve výzkumu a jaké v praxi. Zazní také informace o úskalí převodu metod a jejich standardizace.

Hlavní slovo má psychometrie

„Zásadní slovo bude mít profesor Tomáš Urbánek z Psychologického ústavu Akademie věd. Patří mezi hlavní představitele psychometrie a do diskuse jistě vnese hodně zajímavého,“ dodal Zielina.  Zdůraznil přitom, že do Olomouce přijedou i další zkušení matadoři české psychologické diagnostiky i praktici. V debatě o konstrukci testů a jejich validitě jistě budou rovnocennými partnery. Otázka validizace testů bude totiž další podstatnou sférou, v níž se psychologové pokusí najít společnou řeč.

„Jde o zastarávání testů. V některých případech je nasnadě i otázka, zda aktuálně měří, co měřit mají,“ vysvětlil Zielina. Ukázkovým příkladem nejistého měření se podle něj dnes jeví i IQ test, jehož základní definici vytvořil v roce 1912 německý psycholog William Stern. Vylepšil původní pojetí inteligence podle Alfreda Bineta a definoval míru inteligence jako poměr odhadnutého „mentálního věku“ a věku kalendářního. „Tehdy se však IQ pohybovalo kolem čísla sto, nyní s odstupem řady let je se pracuje s průměrným číslem 110. Proměnil se i jazyk, teenageři dnes některým otázkám nerozumí,“ dodal Zielina.

Jeho kolegyně Lenka Šrámková, která je zároveň i programovou ředitelkou konference zdůraznila, že by psychologové měli používat pouze metody standardizované na českou populaci, metody dostupné.

„Na ústupu je každý test, který je standardizovaný dávno nebo vůbec. Přesto i tyto testy psychologové využívají. Navíc mají mnohdy i vlastní osvědčené metody a normy, založené na svých zkušenostech. Jen některé testy procházejí revizemi a vytvořit nový test je poměrně drahá záležitost,“ přiblížila situaci Šrámková.

Kromě Tomáše Urbánka přivítá konference také Ivo Čermáka z katedry psychologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně, Jiřího Šípka z katedry psychologie Filozofické fakulty Karlovy univerzity v Praze, přijede i Marek Preiss, klinický psycholog, který se zaměřuje na poruchy osobnosti a klinickou neuropsychologii. Působí v Psychiatrickém centru Praha, ale přednáší také na University of New York in Prague a v Olomouci bude hovořit o psychodiagnostice poruch osobnosti.

Z katedry psychologie olomoucké univerzity vystoupí především doktoři Martin Lečbych, předseda České společnosti pro Rorschacha a projektivní metody, a Martin Dolejš, který účastníkům přiblíží rizikové chování současných adolescentů.

Soutěž o nejlepší komiks a bohatý doprovodný program

Každoročně oslovují organizátoři konference i psychology spřátelených vysokých škol Maďarska, Polska, Německa i Rakouska. Z dvou set přítomných vystoupí v Konviktu s přednáškou či posterem více než 80 účastníků. Své místo najdou na setkání i výzkumné projekty studentů.

I letos se bude soutěžit o nejlepší komiks na téma doktorské studium. „Studium psychologie je náročné a často nám nezbylo, než si z něj dělat jednoduše legraci, neboť realita je upracovaná. Za několik let existence této konference se komiksová soutěž stala její pevnou a oživující součástí,“ dodal člen katedry psychologie Miroslav Charvát. Doprovodný společenský program odborného setkání zpestří populární písničkář Ondřej Ládek alias Xindl X.

Obor Psychologie patří na Univerzitě Palackého k těm, o které je největší zájem. V Olomouci jej studuje zhruba 600 posluchačů.

Pátý ročník konference PhD existence se uskuteční ve dnech 4. a 5. února.

Více ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.