Impuls pro tvorbu etických pravidel kopírování. V Německu ho hledá tým vedený vědcem z Univerzity Palackého

Pavel Zahrádka vede výzkum v německém Centru interdisciplinárního výzkumu. Věnuje se etickým pravidlům pro sdílení obsahu na internetu.
Foto: archiv PZ
pondělí 5. října 2015, 11:32 - Text: Milada Hronová

Pavel Zahrádka z katedry sociologie, kulturní antropologie a andragogiky filozofické fakulty hledá etická pravidla pro sdílení obsahu na internetu. Jeho mezinárodní výzkumný tým se etice kopírování věnuje v prestižním německém Centru interdisciplinárního výzkumu (ZIF) v Bielefeldu.

 „Zajímá nás především rozpor mezi zákonnými regulemi a praxí spotřebitelů, který může sloužit jako impuls pro vytvoření nových etických pravidel pro kopírování. Pravidel, která budou respektována širokou veřejností a ve výsledku mohou i sloužit ke sladění autorského zákona s potřebami spotřebitelů,“ říká Pavel Zahrádka. Část z jeho výzkumného týmu se dnes zabývá odhalováním zásad, kterými se řídí uživatelé internetu, nerespektující autorský zákon.

„Jedná se o uživatele, kteří stahují nebo sdílejí nelegálně šířené digitální obsahy na internetu, například hry, filmy nebo elektronické knihy. Představitelé komerčních nadnárodních společností nebo organizací na ochranu autorských práv jsou tito uživatelé často cíleně označováni za „piráty“ či „bezcharakterní zloděje“, kteří zneužívají anonymitu internetu. My se však domníváme, že stávající nelegální praktiky mnohých uživatelů internetu, tzv. pasivních či aktivních pirátů, mají svůj základ v představě o tom, co je legitimní a nelegitimní kopie a že se tato představa nepřekrývá se zákonnou definicí legální a nelegální kopie,“ přibližuje Pavel Zahrádka.

Výsledky prvních výzkumů už dnes podle Zahrádky totiž ukazují, že motivace k nelegálnímu stahování populárních obsahů nesouvisí se špatnými povahovými vlastnostmi aktérů či anonymitou internetu, ale především s kontextem spotřeby populárních obsahů, který se v současnosti postupně proměňuje. Zahrádka zdůrazňuje, že divácké praxe se postupně přesunují od tradičních mediálních rozhraní, jakým je například televize, k diskontinuálnímu sledování obsahů nabízených na internetu, které dokáže daleko lépe vyjít vstříc současným potřebám publika.

„Na tyto potřeby zatím distribuční trh České republiky nedokázal zareagovat, což ve výsledku uživatele internetu vede k provozování pasivního pirátství, tedy ke stahování obsahů z nelegálních zdrojů,“ doplňuje Zahrádka.
Cílem výzkumné skupiny, kterou Pavel Zahrádka povede v německém Bielefeldu do června 2016, je tvorba etických pravidel a jejich zdůvodnění ve vztahu k vytváření kopií děl v nejširším slova smyslu. Společně s ním se výzkumu účastní i profesor filozofie Reinold Schmücker z Münsterské univerzity a profesor práva Thomas Dreier z Institutu technologie v Karslruhe.

Badatelské centrum ZIF každoročně hostí vybrané mezinárodní výzkumné skupiny, které se na bázi interdisciplinární spolupráce zabývají řešením aktuálních problémů či rozvojem inovativních projektů. K členům stávajícího výzkumu dnes patří vědci z Německa, Velké Británie, Rakouska, USA, Itálie, Nizozemí a Norska.

Více ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.