Ikona teorie komunikace Denis McQuail přednáší v Olomouci

Denis McQuail při přednášce na katedře žurnalitiky.
Foto: Pavel Konečný
středa 7. května 2014, 08:20 - Text: Milada Hronová

Pro mnohé jedinečné setkání. Katedra žurnalistiky přivítala anglického vědce Denise McQuaila, jednoho z nejvlivnějších v oblasti teorie a výzkumu mediální komunikace a autora 12 knih, v nichž se věnuje užitečnosti a nebezpečí masové komunikace. Včera hovořil o roli žurnalistiky a současné krizi médií, dnes se společně se studenty sejde nad tématem Změny v paradigmatech komunikačního výzkumu a teorie.

„Denis McQuail je ikonou oboru. I když v České republice je paradoxně více známý díky své přehledové učebnici Úvod do teorie masové komunikace než díky svým odborným statím a textům. Přivést jej do Olomouce vnímám jako úžasný počin. Jsem spokojený, když jej mohou studenti slyšet, vidět a komunikovat s ním,“ uvedl vedoucí katedry žurnalistiky Petr Orság.

Emeritní profesor University of Amsterdam a přední odborník na komunikaci Denis McQuail se věnuje teorii komunikace s prioritním zájmem o masovou komunikaci. Česko navštívil v roce 1994, v Olomouci je poprvé. Obsahem jeho návštěvy jsou nejen dvě přednášky, ale i konzultace na katedře žurnalistiky.

Všichni jej znají z knih

Ve zcela zaplněné aule na třídě Svobody se včera McQuail věnoval roli žurnalistiky v době, kdy se každodenně diskutuje o objektivnosti, pravdivosti, ale i selekci zpráv a informací, která média přinášejí. 

„Je pro mne velkou osobností, učila jsem se z jeho knih. Když už jsem s nimi strávila během studia tolik času, využila jsem příležitosti vidět se s ním osobně,“ uvedla absolventka žurnalistiky Michaela Doubravová. Pro své navazující magisterské studium ale upřednostnila uměnovědné obory. „Pokračuji ve studiu oboru Teorie a dějiny dramatických umění a přednášku profesora McQuaila vnímám jako chvilkový návrat k žurnalistice,“ dodala Doubravová.

Za úžasnou příležitost označila přednášku i posluchačka mediálních studií Veronika Rafajová. „Jsem nadšená, že jsem jej mohla slyšet osobně. Oceňuji především diskusi, která na jeho přednášku navázala a v níž profesor uvedl, že je velmi obtížné prorokovat budoucnost tištěných, digitální i sociálních médií,“ řekla Rafajová.

Někteří čekali víc

Někteří studenti i absolventi se však přiznali, že od návštěvy očekávali více. Absolventka žurnalistiky Aneta Heimannová čekala větší množství informací souvisejících s globalizací médií. Podle jejích slov zazněla v přednášce především témata, s nimiž se setkala už při studiu. „Jen sem tam padlo něco navíc,“ zhodnotila setkání Heimannová. 

Také posluchač bohemistiky Stanislav Buček si posteskl, že ve dvouhodinovém setkání nezaznělo nic víc, než se obecně vědělo. „Psal jsem bakalářskou práci, která se věnovala objektivitě v žurnalistice. I když souhlasím se vším, co pan profesor řekl, překvapilo mne, že zcela otevřeně uvedl, že objektivita v médiích má své limity, že vlastně neexistuje a existovat snad ani nemůže. Vnímám v tomto sdělení jakýsi paradox, protože novinář by se o objektivitu snažit měl,“ uvedl Buček.

Dnes se Denis McQuail zaměří na změny paradigmatu komunikačního výzkumu a teorie. „Bude hovořit o proměnách, kterými výzkum komunikace prošel, reflexi současné podoby této výzkumné oblasti a jejích přístupů v soudobém komunikačním diskursu. Bude hovořit také o tom, co je masové médium a jakým způsobem do veškerého dění promlouvá krize a vývoj nových technologií,“ naznačil Orság.

Obě setkání uspořádalo Centrum kulturálních, mediálních a komunikačních studií při katedře žurnalistiky filozofické fakulty. Dnešní přednáška se uskuteční v aule na třídě Svobody 26 od 11:30.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.