Hudba v čase apokalypsy

Pád Antikrista v podání Moravského divadla.
Foto: Pavel Malý
pondělí 20. října 2014, 09:23 - Text: Milada Hronová

Začal festival, který připomíná, jak důležitou roli sehrála židovská komunita při utváření evropské kultury. Sedmý ročník Dnů židovské kultury přichází s mottem Hudba v čase apokalypsy. I letos je plný přednášek, besed, koncertů, filmových a divadelních představení.

„Letošní rok je Rokem české hudby a festival se k tomuto konceptu připojuje, byť jaksi postranně. Pojem česká hudba se spojuje především se Smetanou, Dvořákem, Janáčkem nebo Martinů, zatímco Dny židovské kultury přibližují dílo Viktora Ullmana, skladatele, který v českém hudebním provozu stále existuje jaksi načerno, ačkoliv vzešel z multikulturního prostředí česko-německo-židovské Prahy a jazyk české hudby ho výrazně formoval,“ uvedl dramaturg festivalu Alexandr Jeništa z Muzea umění.  

Viktor Ullmann byl v roce 1942 pro svůj židovský původ deportován do Terezína a o dva roky později byl převezen do Osvětimi, kde zahynul.

Ullmann byl podle Jeništy nejvýraznějším představitelem generace skladatelů, jejichž osud tragicky určila druhá světová válka a holokaust. Ullmannova tvorba bude předmětem besedy i dvou přednášek sedmidenní přehlídky a jeho operu Pád Antikrista uvádí olomoucké Moravské divadlo.

Na hudbu v čase apokalypsy nahlíží pestrý festivalový program z jiného úhlu. Filmová sekce, kterou připravilo Centrum judaistických studií filozofické fakulty, se letos zaměřuje na dokumentární snímky, které sledují izraelskou rockovou či punkovou scénu v kontextu neustále přítomného válečného napětí v Izraeli a na celém Blízkém východě.

Dnes organizátoři například promítnou v Divadle hudby snímek Punk Jews, který dokumentuje, jak se chasidští punkrockeři, pouliční jidiš umělci, afroameričtí židovští aktivisté a další hudebníci vyrovnávají ve 21. století s judaismem.

Dny židovské kultury nabídnou i koncert olomouckého klavíristy a skladatele Marka Keprta, biografickou tragikomedii Divadla plyšového medvídka Hugo Haas se vrací nebo vystoupení klezmerové kapely Létající rabín.

Festival Dny židovské kultury pořádá Muzeum umění Olomouc, Židovská obec Olomouc a Centrum judaistických studií Kurta a Ursuly Schubertových FF UP ve spolupráci s Moravským divadlem Olomouc. Skončí ve čtvrtek 23. října.

Více ZDE.

 

 

 

 

 

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.