Hlavní cena PAF pro Důvěryhodný vztah Barbory Kleinhamplové

Záběr z vítězného snímku Důvěryhodný vztah.
Repro: PAF
pondělí 8. prosince 2014, 10:31 - Text: Milada Hronová

Soutěžní část Přehlídky animovaného filmu (PAF) s názvem Jiné vize ovládl Důvěryhodný vztah Barbory Kleinhamplové. Dvacetiminutový sestřih odkazující k reklamě na kurz neurolingvistického programování získal na festivalu Hlavní cenu i Cenu diváků.

„Ocenili jsme jednoduchost a pozoruhodné užití vizuálního jazyka k vyjádření lidských emocí, rétorické křehkosti projevů a podněcující politické stanovisko,“ uvedla kurátorka a filmová historička Marika Kupková.

Vítězem se stal sestřih z NLP koučinkového workshopu

Vítězný snímek soutěže odkazuje k reklamě na kurz neurolingvistického programování (NLP) – koučinku využívaného převážně pro školení manažerů. Barbora Kleinhamplová vytvořila ve spolupráci s Kristýnou Bartošovou sestřih z NLP koučinkového workshopu, záměrně se odehrávajícího v zasedací místnosti Veletržního paláce Národní galerie.

Workshopu se účastnila skupina šesti herců včetně kouče, i autentičtí účastníci, kteří nevěděli, že se jedná o inscenovanou situaci. Pozice a chování zúčastněných aktérů autorka staví jako paralelu k uměleckému provozu na ose umělec a recipient.

Cílem soutěže Jiné vize je mapovat aktuální českou produkci filmu a videa v Česku. Soutěž se i letos soustředila na hraniční formy na pomezí animace, experimentálního filmu a videoartu. Kurátoři nominovali deset děl. Všechny práce vybrané do soutěže byly po promítnutí instalovány v Galerii Podkroví.

Zvláštní uznání poroty

Zvláštní uznání poroty letos získala Miroslava Večeřová se svým dílem River. Příspěvek, věnovaný optickým klamům a iluzím vznikl propojováním statické a pohyblivé, plošné a prostorové dimenze.

Optický klam, jinými slovy řečeno divácká potřeba dodat prostorovou dimenzi plošnému obrazu, odhaluje autorka díla přímým a razantním gestem. Úvodní statickou fotografii vlastním tělem jednoduše zničí, když skokem do bazénu odhalí spodní skrytou vrstvu rozčeřené vody, v níž se už jen shrnuje a převaluje.

Finálová desítka soutěžních prací bude během příštího roku prezentována v Česku i v zahraničí. 

Do soutěže se letos přihlásilo 95 videí. Čtyřdenní Přehlídka animovaného filmu se stěžejním tématem Co je animace? přivezla do Olomouce 70 hostů, nabídla 60 programových bloků v šesti sekcích. Kromě soutěže Jiné vize nabídla výstavy, workshopy, koncerty, divadelní představení i performance. Skončila v neděli 7. prosince.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.