Historie jako nástroj pro zkoumání současnosti

Elizabeth Woock na konferenci hovořila o sexu a násilí mezi řádky.
Foto: Martina Šaradínová / Fotogalerie z předchozího dne: Re-prezentace
pátek 14. března 2014, 12:15 - Text: Martina Šaradínová

Kde je historie dnes a jaký obraz má v médiích, literatuře či filmu? I na tyto otázky se snaží najít odpověď účastníci mezinárodní konference Uses, Abuses and Inventions: Where is History Today?, která začala ve čtvrtek v Konviktu.

„Vnímáme historii jako něco, co není definované, jasné, ukotvené, definitivní. Naopak se díváme na to, jakým způsobem je dnes historie přijímána, jak je zprostředkována laickému publiku. Sledujeme i nová média, která v současnosti pomáhají popularizovat historii především mezi mladými lidmi,“ uvedla Veronika Klusáková, organizátorka konference a řešitelka projektu Re-prezentace minulosti v umění a médiích.

Na konferenci sice nechybějí klasická historická témata, většina příspěvků je ale interdisciplinárních a jejich autoři především přibližují mediální obraz historie. „Mluvčí se snaží se představit a promýšlet rovněž nové metodologie, jak je možné přistupovat k obrazu historie. Poukazují na její zapomenuté oblasti, kladou si otázku, jakým způsobem je historie artikulovaná v prostoru, který nás každodenně obklopuje. Pro nás je historie spíše nástrojem, jak se dívat na současnost a na to, kde jsme a kdy jsme,“ doplnila Klusáková.

Na konferenci se přihlásilo 130 účastníků a představí se na ní asi dvě desítky mluvčích. K nejvýznamnějším hostům patří filmová teoretička Laura Mulveyová, která vystoupila ve čtvrtek s příspěvkem nazvaným Ženy tvořící historii: Sběračky a kompilační film. Její příspěvek si nenechala ujít studentka filmové vědy a germanistiky Štěpánka Ištvánková. „Je skvělé, že se s osobnostmi tohoto formátu můžeme na univerzitě setkávat a diskutovat s nimi. Díky tomu se mi bude mnohem lépe o dané problematice učit, protože si představím setkání s konkrétní osobou,“ řekla studentka.

K významným hostům konference patří i Jane Gainesová z Columbia University či historik a psychoanalyzik Daniel Pick, jenž bude zkoumat roli psychoanalýzy a vymývání mozků v průběhu studené války.

Třídenní setkání je jedním z vrcholů projektu Re-prezentace minulosti v umění a médiích, na němž spolupracují zástupci několika kateder filozofické fakulty. Konferenci v Uměleckém centru mohou navštívit nejen studenti a akademici, ale i zájemci z řad veřejnosti. Potrvá do sobotního odpoledne.

Program je ZDE


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.