Historici zpracují a vydají Dějiny Litovle

Rektor univerzity Jaroslav Miller (vlevo) se starostou Litovle Zdeňkem Potužákem při podpisu smlouvy.
Fotogalerie: Milada Hronová
pátek 12. prosince 2014, 15:41 - Text: Milada Hronová

Rektor Jaroslav Miller dnes podepsal smlouvu, v níž se univerzita zavázala připravit reprezentativní kolektivní monografii Dějiny Litovle. Vydá ji v univerzitním vydavatelství v roce 2018.

Na zhruba 500stránkovém vědeckém díle, jehož součástí budou i bohaté obrazové přílohy, už nyní začíná pracovat patnáctičlenný kolektiv autorů z katedry historie i řada dalších odborníků.

 „Město Litovel bylo založeno kolem roku 1250, první dějiny sepsal písař Donát Ulrich. Autorem zatím poslední knihy o městě Litovelské paměti je litovelský bývalý kronikář Lubomír Šik. Rádi bychom však, aby o Dějinách Litovle vznikla odborná monografie,“ uvedl starosta Litovle Zdeněk Potužák.

Rektor Miller, jehož mateřskou katedrou je katedra historie, potvrdil, že historické zpracování dějin měst před 19. stoletím je poskrovnu. „Existují však chvály měst. Jednu litovelskou mám. Je ze začátku 18. století a obsahuje dílčí zpracování dějin Litovle. Bude jedním z materiálů, na který je možné navázat,“ řekl Miller.

Redakční radu nově připravovaného díla vede Karel Konečný. Přípravě projektu se již historici věnovali deset měsíců. Existuje asi stostránkový soupis zdrojů, pramenů, možné literatury i návrh struktury díla, jednotlivých kapitol a příloh.

 „Na rozdíl od Uničova máme materiálů dostatek, neboť Litovelský archiv je velmi zachovalý. Nejméně zpracované je období od roku 1945 po současnost, jako ve všech městech,“ uvedl historik Miloslav Trapl.

Univerzitní historici mají s dějinami měst své zkušenosti. Pracovali již na třech dílech Dějin města Olomouce, zpracovali dějiny Uničova a do budoucna už přemýšlejí také o možnostech historické činnosti pro Šternberk či Šumperk.

Město Litovel má v současné době asi deset tisíc obyvatel. Dějiny Litovle vyjdou v nákladu 1500 kusů při příležitosti stého výročí vzniku republiky. Univerzita Palackého obdrží za vědecké dílo necelý jeden a půl milionu korun. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.