Filozofická fakulta začala volit nový senát

Dnes začaly volby na filozofické fakultě
Foto: Milada Hronová
středa 5. března 2014, 10:40 - Text: Milada Hronová

Akademická obec filozofické fakulty dnes začala volit nové zástupce do svého akademického senátu. O křeslo v novém jedenadvacetičlenném grémiu se uchází 57 akademiků a 32 studentů.

„Budu volit ty lidi, kteří přišli s konstruktivním programem a mají konkrétní cíle. Také podle toho, které lidi znám. Informace o lepší kávě pro všechny mne rozhodně nezaujala,“ uvedla Marie Sandersová z katedry anglistiky a amerikanistiky.  Dosavadní činnost senátu sledovala jen okrajově, ale měl by podle ní ovlivňovat pozitivním způsobem budoucnost a chod fakulty. „Senát by měl mít jasnou koncepci, vizi a té se rozhodně držet,“ dodala Sandersová.

Kritériem ve volbě byly pro Janu Vrajovou z katedry bohemistiky osobní znalosti kandidátů. „Nemám velkou zkušenost s tím, jak funguje současný senát, nebudu volit protestně, volební kampaň mne neovlivnila,“ řekla Vrajová.

Studenti volí oblíbené pedagogy

Studenti se při volbě v řadě případů drželi výběru: oblíbený pedagog. „Přiznám se, že o volbách nic moc nevím. Rozhoduji se podle toho, kde studuji a kdo mne učí. Podpořím lidi ze své katedry,“ řekl student anglistiky a romanistiky Pavel Kučařík.

Podobným kritériem se řídil i student angličtiny pro tlumočení a překlad Milan Kovalčík, který připustil, že volí ty kandidáty, které dostatečně zná. „Současné fungovaní senátu detailně neznám, od nového senátu však očekávám, že bude dohlížet na transparentní rozdělování financí. A těším se, až nebudu v budově, která na nás padá. Senát by v tom měl sehrát také svou roli,“ prohlásil Kovalčík.

Kampaň s gulášem

Podle šéfa volební komise Jana Štěpána bylo nominací na filozofické fakultě původně více.  Celkem 74 v případě akademických pracovníků a 39 nominací studentů. Ne všichni ale s kandidaturou souhlasili.

Na filozofické fakultě se nevolí zvlášť do studentské a do akademické kurie jako například na medicíně. Specifická jsou proto i volební uskupení, která vedla různé volební kampaně. Nechyběl navíc ani předvolební guláš nebo bečka piva.

Vzhledem k počtu akademické obce fakulty a jejímu rozmístění se volby do senátu fakulty uskutečňují na čtyřech místech. Senátoři jsou voleni na adresách Křížkovského, Vodární, Univerzitní a na Třídě Svobody. Druhou možnost zvolit svého kandidáta dostane akademická obec filozofické fakulty v pátek 7. března v časovém rozmezí od 9 do 14 hodin. Na správnost voleb dohlížejí pětičlenné komise.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.