Filozofická fakulta má tři zájemce o post děkana

Lubor Kysučan (vlevo) kandidaturu na děkana nepřijal.
Foto: Martina Šaradínová
středa 11. září 2013, 16:51 - Text: Martina Šaradínová

Souboj o post děkana filozofické fakulty se odehraje mezi třemi kandidáty. Kandidaturu přijali stávající prorektor Ladislav Daniel, Wilken Engelbrecht z katedry nederlandistiky a dosavadní děkan Jiří Lach. Volby se uskuteční 9. října.

Trojici jmen kandidátů dnes na jednání akademického senátu zveřejnil jeho předseda Tomáš Nejeschleba. „Volební komise obdržela ve stanovené lhůtě celkem devět nominací, z toho jich bylo osm individuálních a jedna skupinová. Celkem pět navržených osobností se následně vyjádřilo, zda s kandidaturou souhlasí. Nepřijali ji Lubor Kysučan a Vít Dočekal,“ uvedl Nejeschleba.

Kandidáti, kteří se naopak kandidovat rozhodli, se akademické obci se svými vizemi představí 2. října v aule filozofické fakulty od 15 hodin. Do té doby musí také doložit, že splňují všechny náležitosti pro kandidaturu. Senátoři je navíc požádali, aby jim do veřejného shromáždění akademické obce předložili písemně své představy o vedení a řízení fakulty.

Stávajícímu děkanovi končí mandát v únoru příštího roku. Před čtyřmi lety se volebního klání zúčastnil i Engelbrecht. Třetí kandidátka, Jana Burešová z katedry historie, tehdy nakonec svou kandidaturu stáhla.

Lubor Kysučan z katedry klasické filologie, který je také členem akademického senátu fakulty, dal raději přednost své profesi. „Skutečnost, že jsem byl navržen, mě samozřejmě těší. Necítím ale potřebu být u všeho, a navíc mám profesní zájmy, které jsou s výkonem funkce děkana neslučitelné. Kandidáty, kteří se o post nakonec ucházet budou, považuji za silné. Věřím, že nás nečeká soupeření o post, ale půjde o soupeření idejí,“ uvedl Kysučan.

Volby se letos uskuteční i na dalších fakultách. Na fakultě tělesné kultury se uskuteční 31. října, tentýž den rozhodnou o svém novém děkanovi i senátoři na pedagogické fakultě. Přírodovědecká fakulta volby vyhlásí počátkem října. Univerzitu čekají 16. října také rektorské volby. Svůj post bude obhajovat dosavadní rektor Miroslav Mašláň, druhým kandidátem je vedoucí katedry historie Jaroslav Miller.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.