Filozofická fakulta chystá změnu voleb do akademického senátu

Z jednání Akademického senátu filozofické fakulty.
Foto: Milada Hronová
pátek 4. března 2016, 13:55 - Text: Milada Hronová

Volby do Akademického senátu filozofické fakulty se v příštím období uskuteční podle jiného vzorce, než tomu bylo v minulosti. Senátoři na svém posledním jednání schválili nový systém. Tak zvané pořadové hlasování nelineární by mělo katedrám zajistit v senátu reprezentativnější zastoupení.

Akademický senát filozofické fakulty se změnou Volebního a jednacího řádu začal zabývat v minulém roce. Už tehdy senátoři namítali, že v tomto orgánu nejsou dostatečně zastoupeni členové všech pracovišť.

 „Ano, jen několik kateder má zastoupení v senátu. A je tomu tak proto, že se volby doposud uskutečňovaly podle systému, který v politologii nazýváme Blokové hlasování. To už z principu vytváří většinotvorné výsledky, jinými slovy takové hlasování podporuje velké katedry. My stojíme o větší pestrost z hlediska charakteru osobností i jejich pracovišť fakulty,“ řekl Tomáš Lebeda, vedoucí katedry politologie a evropských studií, který se změnou systému v senátu zabývá. Nově schválený vzorec má fakultě zaručit vyrovnanější soutěž.

Tomáš Lebeda před senátory navrhovanou techniku popsal a zmínil, že je jednou z nejpopulárnějších, je založená na vyznačení preference. Akademická část senátu tak bude volit čtyři zástupce, které označí preferenčním číslem. A právě číslo, které kandidát ve volbě získá, bude mít na výsledek voleb vliv.

„Nelineární charakter tohoto systému totiž odrazí váhu jednotlivých hlasů. První kandidát získá nejvíc bodů, druhý získá polovinu, třetí třetinu a podobně. Tato varianta tak výrazně posune první kandidáty, povede k více proporčním výsledkům, lépe odrazí voličskou vůli a podpoří silné osobnosti,“ doplnil politolog Tomáš Lebeda. Studentská část bude podle schváleného návrhu moci dát akademikům pouze jeden ze čtyř hlasů, zbylé tři hlasy obdrží pouze zástupci z řad studentů.

Od změny volebních pravidel si fakulta slibuje i vyšší volební účast, které má napomoci mimo jiné elektronická forma hlasování.

V paragrafované podobě by nový Volební a jednací řád Akademického senátu FF UP měl být k dispozici na jaře.   


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.