Filozofická fakulta bude mít ombudsmana

Koláž: Žurnál UP
středa 12. února 2014, 17:01 - Text: Milada Hronová

Senátoři akademického senátu filozofické fakulty dnes schválili návrh na zřízení funkce veřejného ochránce práv studentů. Studenty fakulty bude bránit proti nepřiměřené tvrdosti, nepředvídatelnosti, nezákonnosti a zvůli v průběhu studia.

„Cílem nově zřízeného institutu je posílit postavení studentů v systému, jež je z podstaty nerovné,“ píše se v navržené preambuli. Ombudsmana budou studenti volit společně se senátory Akademického senátu Univerzity Palackého na přelomu března a dubna. Jedná se o neplacenou funkci. Jeho funkční období je tříleté.

„Kandidátem na ombudsmana může být akademický pracovník, který je členem akademické obce fakulty po dobu alespoň jednoho roku,“ uvedl proděkan pro organizaci a rozvoj Ondřej Molnár. Podmínkou také je, aby byl zaměstnán alespoň na úvazek 0,7.

Funkce ombudsmana je neslučitelná s funkcí senátora, veřejný ochránce práv nemůže být ani nikdo z exekutivy fakulty či univerzity. Ombudsman může kandidovat maximálně na dvě funkční období za sebou. „Do senátu filozofické fakulty byli zvoleni kandidáti, kteří měli ve svém programu, že se zasadí o zřízení této funkce. Odtud přišly první diskuse o tom, že studenti chtějí svého ochránce práv,“ vzpomněla za studentskou část akademického senátu filozofické fakulty Barbora Veselá.

Na základě senátem přijatého návrhu vypracuje proděkan pro organizaci a rozvoj fakulty směrnici, podle níž bude institut ombudsmana fungovat.

Zřízení funkce ombudsmana pro celou univerzitu navrhl již v březnu loňského roku senátor ze studentské komory „velkého senátu“ Petr Sojka po vzoru anglosaských univerzit. Požadoval pro něj kancelář, sekretariát, odpovídající reprezentativní plat a poměrně široké pravomoci. Akademický senát univerzity tehdy požádal senáty fakult o vyjádření. Drtivá většina z nich zřízení postu univerzitního ombudsmana odmítla.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.