Filmová cesta Čínou

Měsíc čínské kultury začal v atriu Konviktu.
Foto: Konfuciova akademie
středa 22. října 2014, 13:24 - Text: Milada Hronová

Nabídkou dvanácti programových lahůdek začal Měsíc čínské kultury. Hlavním námětem festivalu se letos stala čínská kinematografie, chybět nebudou ani přednášky a workshopy. Závěr přehlídky zpestří koncert revival bandu Kungpao.

Pestrá škála snímků zahrnuje historická i soudobá dramata, dobrodružné filmy a komedie. Promítat se budou ve filmovém sále Konviktu a v kině Metropol.

„Snažili jsme se o žánrovou i tematickou pestrost. Po dramatu Nebeský oceán promítneme film z devadesátých let Vyvěste červené lampiony. Je to příběh o tom, jak se ženy v minulosti vyrovnávaly se svým postavením. Na programu jsou i skvělé kousky stříbrného plátna Ztraceni na cestě, Mulan, Zbytečná krutost a Láska na celý život,“ přiblížila Lucie Laníková, ředitelka Konfuciovy akademie.

Kung-pao nebo čínská maska?

Návštěvníci festivalu si letos můžou uvařit také pravé kuřecí kung-pao nebo namalovat čínskou masku. A aby se postupovalo podle pravidel, nad průvodcovstvím při malování masek přijal dohled odborník na čínské divadlo Josef Čermák. Po jeho workshopu bude následovat přednáška s názvem Po stopách čínské opery, v níž Čermák poodkryje její historii, symboliku i překvapivé zvláštnosti.

„I když mluvíme o masce, jde vlastně o vícevrstevný make up, který barvou charakterizuje postavu. Bílá například znamená lstivost a zlatá nadpřirozenost. V tomto smyslu lidé v Česku znají asi masku opičího krále,“ dodala Laníková.

Hudebně laděný závěr

Během festivalu se uskuteční také přednáška Mezi zpravodajstvím a ideologií reportérky Kateřiny Procházkové, která působila jako zahraniční zpravodajka Českého rozhlasu v Číně a jihovýchodní Asii. Závěrečnou tečkou bude koncert kapely Kungpao, která se věnuje revivalu čínského bigbeatu. V roce 1999 seskupení založilo několik studentů sinologie na pražské filozofické fakultě. Dva z nich pak studovali čínskou hudbu na Šanghajské kontervatoři.  

Konfuciova akademie je jedinou pobočkou svého druhu v Česku. Spadá do celosvětové sítě akademií, které mají své centrum v Pekingu. Jejich hlavním posláním je šíření čínské kultury a výuka čínského jazyka.

Festival Měsíc čínské kultury skončí 12. listopadu.

Více ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.