Fenomén kultury očima odborníků čtyř kontinentů

Dvoudenní prestižní setkání dnes zahájil rektor Jaroslav Miller a Pavlína Flajšarová.
Foto: Milada Hronová
čtvrtek 16. října 2014, 17:09 - Text: Milada Hronová

Na mezinárodním setkání Searching for Culture se ode dneška snaží odborníci ukázat různorodost, ale i propojenost jednotlivých vědních disciplín. Plné sály a učebny Konviktu stvrzují erudovanost přednášejících i výjimečnost prezentovaných oblastí kultury.

„Věnujeme se otázce kultury z různých úhlů pohledu i tomu, jak lze nahlížet na kulturní fenomén z hlediska přírodních i humanitních věd. Jedno literární dílo může být jinak pochopeno rodilým mluvčím, jinak jej mohou chápat a interpretovat cizinci. Kulturní fenomén může být přenesen do jiného média, například do filmového zpracování. Tím dochází k jisté interpretaci kultury,“ přiblížila obsah mezinárodní konference Pavlína Flajšarová z katedry anglistiky a amerikanistiky.

Konference je určena především studentům Univerzity Palackého. Nabízí jim možnost nahlédnout do akademického světa, zjistit na jaké úrovni lze pořádat mezinárodní konferenci, jaké perspektivy lze prezentovat díky škále mluvčích a jazykových oblastí, které jsou na takovém setkání zastoupeny.

„Snažíme se také o to, aby studenti měli možnost získat lepší přehled o všech kulturních kurzech, které jsou na univerzitě vyučovány, i o to, aby se staly prostupnějšími,“ doplnila Flajšarová.

Přednášející konferenčního dění byli vybráni podle odborné erudice. Přední odborníci ve svých oborech přijeli do Olomouce ze čtyř různých kontinentů a přednášejí v devíti jazycích.  

„Setkání je výjimečné nejen tématy, ale i tím, že autoři příspěvků přicházejí z Evropy, ze Severní Ameriky, Asie a Afriky. Anglofonní kulturu zastupuje nejen zakladatel amerikanistiky v Česku Josef Jařab, ale i Američané Thomas Austenfeld z University of Fribourg či Richard Jackson z University of Tennessee. Stejně erudované přednášející má na konferenci frankofonní kultura, slovanská kultura, nederlandistika či kultura německy mluvících zemí.  

Mezinárodní konference Searching for Culture se koná díky grantovému projektu Interdisciplinární inovace kulturních studií na Univerzitě Palackého. Jeho cílem je podpora mezinárodní a interdisciplinární dimenze výuky a výzkumu v oblasti studia kultury. Organizace konference počítá s vydáním několika sborníků, které by měly mapovat kulturu především podle jazykových oblastí. Projekt řeší filozofická fakulta, pedagogická fakulta a přírodovědecká fakulta.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.