Fanoušci češtiny se učí, baví i cestují. Letní škola slovanských studií spěje k závěru

Stovka studentů z celého světa se v Konviktu učí česky.
Fotogalerie: Milada Hronová
čtvrtek 11. srpna 2016, 07:19 - Text: Milada Hronová

Pět vyučovacích hodin denně po dobu čtyř týdnů včetně konverzace a cíleného jazykového tréninku, doplněného o přednášky o českém jazyce, literatuře, historii a kultuře. Takový je hlavní obsah Letní školy slovanských studií (LŠSS), během níž studuje v Olomouci stovka lidí z 27 zemí světa.

Letní školu slovanských studií pravidelně organizuje Filozofická fakulta Univerzity Palackého. Česky se v ní učí začátečníci i pokročilí. Letošní čtyřtýdenní program přilákal do Olomouce zájemce z evropských zemí, Japonska, Číny, Jižní Koreje, USA nebo Tuniska. Nejvíce lidí přicestovalo z Německa, Tchaj-wanu a Španělska. Nejstarším účastníkem je dvaasedmdesátiletý Američan, nejmladší pak devatenáctiletá studentka z Ázerbájdžánu.

„Českou republiku, českou kulturu i Čechy mám moc ráda. Jsem vlastně fanoušek češtiny, čeština je mým velkým koníčkem,“ řekla Zoja Kalmykova z Moskvy. Poprvé se usměvavá absolventka doktorského studia filozofie na Moskevské univerzitě setkala s češtinou před několika lety v Praze. „Právě tehdy jsem si řekla, že bych se tento jazyk chtěla naučit. Připadá mi velmi zajímavý,“ doplnila mladá Ruska. Česky se učí dva roky, platí si soukromého učitele češtiny a délku olomoucké letní školy považuje za standardní. „Čtyři týdny výuky jsou podle mě tak akorát dlouhé na to, aby se člověk něco z jazyka naučil. Problém mi stále činí pády. Závěrečné testování, které je pro nás připraveno na 19. srpna, ale určitě podstoupím,“ dodala Zoja Kalmykova.

Filozofická fakulta UP pořádá letní školu zaměřenou na výuku češtiny letos už potřicáté. Její účastníci jsou zároveň často i studenty bohemistiky či slavistiky, tlumočníci a lidé, kteří v Česku studují nebo se studovat chystají. Podle tajemnice školy Lenky Horutové přijíždějí do Olomouce studovat i ti, kteří v České republice pracují a potřebují znát češtinu z profesních důvodů nebo lidé, jejichž předci pocházejí z České republiky. Některé zájemce motivují k češtině i přátelé.

„Naučit se česky byl nápad mé kamarádky, která má o český jazyk i kulturu zájem. A přestože je čeština polštině podobná, není jednoduché se ji naučit. Problematický je pro mě jiný význam zdánlivě podobných slov. Například české slovo čerstvý znamená v polštině suchý, “ řekla Justyna Wajcik, studentka bohemistiky z polského Krakova.

Pro Belgičanku Sarah Hantekiet je dodnes velmi složitá česká gramatika. „Nedá se říci, jak dlouho se učím česky. Moje maminka je Češka, díky ní používám češtinu vlastně odmalička. Má to ale jeden háček: česky sice mluvím, ale neznám gramatiku,“ připustila studentka biologie z Lovaně.

Kromě jazykových kurzů, přednášek a seminářů nabízí Letní škola slovanských studií studentům i pestrý doprovodný program. Letos se zahraniční zájemci podívali do Moravského krasu, okolí Máchova jezera, navštívili Liberec a vyšlápli si i na Ještěd. Nadcházející víkend se chystají do Luhačovic. Letošní ročník LŠSS skončí 21. srpna.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.