Do Olomouce míří harvardská špička v oboru psychologie

Ilustrační foto: 123rf
pátek 24. října 2014, 07:40 - Text: Milada Hronová

Studenti historie, psychologie, filozofie či sociologie se mohou ve středu 29. října setkat s profesorem psychologie Harvardovy univerzity Danielem Schacterem. Ten je odborníkem světového formátu na lidskou paměť.

Schacter je autorem knihy Sedm hříchů paměti, která byla přeložena do dvou desítek jazyků včetně češtiny. V Olomouci bude Schacter hovořit na téma The Role of Memory in Imagining the Future.

„Ve svém výzkumu se věnoval rozdílu mezi explicitní a implicitní formou paměti, povaze paměťových selhání i následkům stárnutí paměti. Zabývá se také tím, jak lidé používají paměť, když si představují budoucí události, nebo možnostmi, jak zvýšit efektivitu učení se z přednášek,“ uvedla Radmila Švaříčková Slabáková z katedry historie.

Schacter roztřídil před deseti lety omyly paměti do sedmi základních kategorií neboli hříchů. Jsou jimi zapomínání, roztržitost, paměťový blok, záměna, sugestibilita, zkreslování a přetrvávání.

„O každém z těchto hříchů jsme se od té doby mnohé dověděli, zvláště díky výzkumu, který kombinoval metody psychologie a neurovědy. V Olomouci se chystám představit naše současné porozumění sedmi hříchům. Zaměřím se především na hřích roztržitosti a záměnu,“ sdělil Schacter.

Hovořit chce také o nejnovějším výzkumu zaměřující se na roztržitost, v němž vědci zkoumali roli bloudění mysli při zapamatování si přednášek. Posluchači budou seznámeni s postupy, jak tyto chyby v roztržitosti redukovat. Schacter se hodlá věnovat i nedávnému výzkumu, který osvětlil povahu záměny. Bude uvažovat nad tím, že záměna a jiné hříchy paměti mohou být chápány jako vedlejší produkty jinak adaptivních rysů paměti.

Na katedře historie bude Daniel Schacter přednášet ve středu 29. října v učebně č. 8 cyrilometodějské teologické fakulty. Přednášku organizuje katedra historie.   


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.