Desetiletí nadační profesury změnilo německou literární mapu

Nadační profesor Jörg Krappmann společně s Ingeborg Fialovou z katedry germanistiky ukazují Olomouc coby bílé místo na mapě německé literatury. Dnes je situace zcela jiná.
Foto: Milada Hronová
středa 10. dubna 2013, 16:16 - Text: Milada Hronová

Olomoucká germanistika dnes slavila deset let existence institutu nadační profesury pro výzkum německé literatury z Moravy a Čech.

Společně s profesorem Jörgem Krappmannem, objevitelem téměř tří tisíců zapomenutých autorů, si dopoledne v kapli Božího Těla připomněli význam nadační profesury i představitelé důležitých institucí z Česka a Německa.

Místo výčtu úspěchů, jichž nadační profesura dosáhla, hovořil Krappmann o vývoji Centra pro výzkum moravské německé literatury. „Charakteristika stavu našeho bádání se vztahovala na celou oblast. Jednalo se o přehled širokého časového období od prvních snah o postihnutí regionální literatury až po snahy moravského regionu opět se vrátit na mapu literární vědy po sametové revoluci,“ uvedl nadační profesor k dlouholeté práci.

Ocenění pro Olomouc

Společně s Ingeborg Fialovou z katedry germanistiky připomněl mapu německé literatury, kterou do konce 90. let užíval spolkový Západ. Moravská německá literatura v ní neexistovala. „I proto ještě před několika lety mohly vznikat vědecké práce, které usilovaly o první mapu německojazyčné literatury v českém prostoru,“ prohlásil Krappmann.

„Zřízení nadační profesury v Olomouci neproběhlo náhodou. Německá strana dlouho zvažovala a hodnotila vhodné prostředí. To, že rozhodnutí padlo na Olomouc, bylo vlastně německé ocenění významu a kvality Univerzity Palackého,“ řekl Ivan Wilhelm z ministerstva školství. Doplnil, že ministerstvo je připraveno pomoci při řešení problémů, které by v Olomouci mohly do budoucna v souvislosti s nadační profesurou vyvstat.

„Nebojím se říci, že právě na katedře germanistiky byla moravská německá literatura objevena. Právě v Olomouci se ukázalo, že kromě France Kafky existují i jiní autoři. K docenění tohoto objevu teprve dojde,“ uvedl prorektor Ladislav Daniel.

Vzácní hosté

Oslav se účastnili také další tři nadační profesoři z Maďarska, Estonska a Rumunska a zároveň byla jmenována sedmičlenná Vědecká rada pro výzkum moravské německé literatury. Zdravici za zmocněnce spolkové vlády pro kulturu a média spolkového ministra Bernda Neumanna přijela dnes do Olomouce tlumočit Sabine Deres a za německého velvyslance hovořil Sven Hanns.

Pokračováním oslav byla prohlídka města a koncert mezzosopranistky Lucie Ceralové. Zítra na ně naváže odborná konference


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.