Děkanem filozofické fakulty zůstává Jiří Lach

Jiří Lach, „staronový“ děkan.
Fotogalerie: Pavel Konečný
středa 9. října 2013, 11:41 - Text: Milada Hronová

AKTUALIZOVÁNO Akademický senát filozofické fakulty dnes zvolil na další čtyři roky děkanem Jiřího Lacha. V druhém kole volby získal 13 hlasů. Porazil tak Wilkena Engelbrechta, pro něhož hlasovalo osm z jedenadvaceti senátorů.

„Žádné překotné změny nyní nechystám. Zásadní záležitosti, které na fakultě řešíme, budu diskutovat s akademickým senátem a kolegiem děkana. Největším cílem pro další volební období je zvládnout klíčové úkoly, které se týkají rozvoje oborů a vědy. Důležité bude správně zvládnout chystanou stavbu a zajistit fakultě generaci lidí, kteří se ujmou fakultní správy. Myslím si, že se nám skupinu lidí, kteří jsou schopni fakultu vést, podařilo vytvořit,“ řekl bezprostředně po svém zvolení Jiří Lach.

Akademický senát se k tajné volbě kandidáta na děkana filozofické fakulty sešel v plném jedenadvacetičlenném složení. Kandidáti na děkana Jiří Lach, Wilken Engelbrecht a Ladislav Daniel prezentovali před volbou své teze. Pořadí jejich pětiminutové řeči určil los.

Atraktivita, prestiž, stabilita, konkurenceschopnost a stabilita

V krátké shrnující řeči požádal Jiří Lach o mandát na další funkční období proto, aby mohl zajistit pokračování pozitivních trendů a tendencí, které podle něj byly na fakultě zahájeny v uplynulých letech. Akademické obci pak poděkoval, že přijala v minulém období teze transformace, přestože se vědělo, že některé změny budou bolestné. „V posledních dvou letech jsme však získali potřebnou dynamiku. Filozofická fakulta se jasně profilovala coby kvalitní škola a kvalitní vědecké pracoviště nejen mezi fakultami Univerzity Palackého, ale i v českém a středoevropském měřítku. Získali jsme určitou pečeť kvality,“ dodal Lach.

Transformační kroky olomoucké filozofické fakulty započaté v roce 2010 jsou podle něj dnes respektovány a také i napodobovány jako příklad, který je vhodné sledovat. „Kdybych měl stručně pojmenovat svou vizi fakulty v příštích letech, pak by zaznělo: atraktivní studijní prostředí, prestiž, kvalita, konkurenceschopnost, motivace a stabilita.

Do překotných změn se nechystal

„S výsledkem voleb jsem spokojený. I když mám na oblast financí a hospodaření na filozofické fakultě jiný názor než Jiří Lach, věřím, že vítěz bude pokračovat především v tom, co dobře před několika lety zahájil, v tom, co bude to pro fakultu dobré,“ řekl Wilken Engelbrecht. Je přesvědčen, že děkan Lach si finanční situaci některých kateder včetně jeho domovské katedry nederlandistiky v nastaveném systému uvědomuje a že v druhém funkčním období situaci přiměřeně přizpůsobí.

Před volbou připomněl, že kdyby ve volbách zvítězil, určitě by s žádnými překotnými změnami nepřišel. Engelbrecht ve své řeči zdůraznil pouze tři oblasti, v nichž by změnu vyžadoval. V oblasti vědy se chtěl zasadit o to, aby se poměr akademického a neakademického personálu vrátil ve prospěch akademiků. Chtěl se zasadit také o to, aby na fakultě mohli pracovat profesoři a docenti do 70 let tak, jak tomu bylo v době, než se děkanem stal Jiří Lach. Chtěl více podporovat nadané studenty a změnit systém přijímacích zkoušek. Ve své krátké řeči zdůraznil, že stávající systém financování založený na studijních kreditech nepovažuje za spravedlivý.

Chtěl změnit řevnivost, nedůvěru a strach ve spolupráci

Kandidát na děkana filozofické fakulty Ladislav Daniel se k výsledku prvního kola volby nechtěl vyjadřovat. Senátoři rozhodli, že do druhého kola s šesti a deseti hlasy pošlou Wilkena Engelbrechta a Jiřího Lacha. Ladislav Daniel získal na svou stranu pouze pět senátorů. Před volbou vyjádřil ve své krátké prezentaci zásadní nesouhlas s hospodařením filozofické fakulty.

„Nemyslím si, že by Jiří Lach vedl v prvním funkčním období fakultu k prosperitě. Na filozofické fakultě chybí transparence a věrohodnost,“ řekl Ladislav Daniel. Před senátory pak zdůraznil, že Lachova informace o tom, že fakultu přebíral v rozpočtovém propadu, je mylná.

Volby kandidáta na děkana FF UP

1. kolo – 21 platných hlasovacích lístků: Ladislav Daniel 5, Wilken Engelbrecht 6, Jiří Lach 10.

2. kolo – 21 platných lístků: Wilken Engelbrecht 8,
Jiří Lach 13.

„Navzdory diskutované prosperitě se na fakultě usídlila nedůvěra, řevnivost a strach z budoucnosti. Až donedávna jsem se na univerzitě s něčím podobným nepotkal a jsem přesvědčen, že k atmosféře filozofické fakulty by měla naopak patřit důvěra a vzájemná spolupráce,“ uvedl kandidát na děkana Ladislav Daniel. Svou krátkou řeč uzavřel před prvním kole volby s tím, že v dalším volebním období by bylo možné navázat na dobré i bez strachu a úzkosti.

V nejbližších dnech Akademický senát filozofické fakulty rektorovi oficiálně navrhne, aby děkanem jmenoval i pro funkční období 2014–2018 Jiřího Lacha.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.