Dějiny československého komiksu získaly Zlatou stuhu

Martin Foret s oceněnou knihou.
Foto:Milada Hronová
středa 27. května 2015, 15:36 - Text: Milada Hronová

Autoři akademické publikace Dějiny československého komiksu 20. století obdrželi prestižní ocenění Zlatá stuha. Cenu získali v kategorii „teorie a kritika literatury (umění) pro děti a mládež.

Vyhlašovatelem Výroční ceny Zlatá stuha je Česká sekce IBBY – Společnost přátel knihy pro mládež.  Spolupořadateli jsou Klub ilustrátorů, Obec překladatelů, Památník národního písemnictví a Národní pedagogické muzeum a Knihovna J. A. Komenského.

 „Po nominacích na cenu Magnesia Litera a Nejkrásnější česká kniha roku se nám podařilo jednu nominaci prolomit. I když byla kniha oceněna jen za část svého obsahu, velmi nás Zlatá stuha těší,“ řekl za autory díla Martin Foret z katedry žurnalistiky.

Třísvazkový komplet, sestávající ze dvou bohatě ilustrovaných výkladových knih a doplňkové rejstříkové brožury, sleduje vývoj a osudy komiksové formy na území dnešního Česka a Slovenska.

Kniha vážící téměř sedm kilogramů je přehledně organizovaná, čtivá, ale přitom odborně fundovaná a představuje nejrozsáhlejší a nejdůkladnější zmapování historie domácího komiksu. Pracovali na ní odborníci Filozofické fakulty Univerzity Palackého a Akademie věd.

Výroční cena Zlatá stuha je celostátním ocenění v oblasti knižní tvorby pro děti a mládež v České republice. Jejím posláním je ocenit významné a hodnotné tvůrčí i ediční činy.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.