Danel a Trojan bloudili na MusicOlomouc

Houslista David Danel.
Foto: KZK
úterý 28. dubna 2015, 10:07 - Text: Petr Šrajer

Na pátém koncertu festivalu MusicOlomouc se včera představilo duo David Danel a Jan Trojan. Na repertoáru byla tentokrát pouze jedna skladba, ale zároveň šlo o nejslavnější kompozici, která na festivalu zazněla.

Je sice otázkou, zda se u avantgardní soudobé hudby vůbec dá o nějaké slávě mluvit, italský skladatel Luigi Nono (1924-1990) je však dodnes řazen mezi nejvýznamnější tváře evropské poválečné avantgardy. Jeho skladba La lontananza nostalgica utopica futura, která zazněla, je považována za jedno z jeho vrcholných děl.

Deset stojanů pro houslistu

Stejně jako většina ostatních koncertů festivalu, i vystoupení Danela a Trojana využívalo hru s prostorem. Interpreti postupovali podle Nonova přání a v atriu Konviktu se kromě osmi reproduktorů, nahodile rozložených sedaček pro diváky a zvukového pultu nacházelo také deset stojanů s notami. Podtitul skladby totiž zní Madrigal pro několik poutníků s Gidonem Kremerem, sólové housle, osm magnetických pásů a osm až deset notových pultů.

Sólovým houslistou byl David Danel, který se na festivalu představil už předchozí večer se svou formací Prague Modern. Jeho houslový part byl rozdělen do šesti částí, z nichž každou hrál u jiného notového stojanu. Procházením v šeru mezi diváky od jednoho pultu k druhému umocňoval Danel motiv poutníka, budil dokonce i dojem bloudění. Při vystoupení využil i přebytečné stojany, u kterých chvíli zmateně stál a prohlížel notové partitury, aby se vydal k pultu, obsahujícím další část skladby.

Čekání na potlesk

Jan Trojan, který sám sebe označil jako spouštěče, měl na starosti několik, předem nahraných, stop, které pouštěl zvlášť do každého reproduktoru a průběžně, v závislosti na atmosféře, korigoval jejich hlasitost a intenzitu. Jednalo se hlavně o další houslové party, které doplňovaly Danelovu ostrou hru na nástroj. Často ale šly zaslechnout také různé hlasy nebo ruchy.

Sám Luigi Nono nebyl zcela striktní, co se interpretace této skladby týče a každé její provedení je tedy jedinečné. Odpovídá tomu také fakt, že po skončení padesátiminutové skladby si diváci nebyli jistí, jestli je opravdu konec a potlesk následoval až s více než minutovým zpožděním.

Stejně jako u vystoupení Prague Modern, i u dua Danel a Trojan napomáhala silné atmosféře koncertu tma v sále a nezvyklé rozložení publika.

Festival MusicOlomouc pokračuje i dnes. Na předposledním festivalovém koncertě se v 19:00 v Kapli Božího Těla představí dámské ISHA Trio z Brna.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.