Čtyři desítky lidovek na novém CD Jana Vičara

Jan Vičar
Foto: Milada Hronová
úterý 14. ledna 2014, 14:10 - Text: Milada Hronová

Garant oboru muzikologie Jan Vičar vydal na sklonku minulého roku CD Ej, Janku! Ve sborových skladbách v něm za účasti několika pěveckých těles stylizuje 40 lidových písní, které posbíral, zpracoval a umně oděl do hudebního hávu.

Kompaktní disk začíná vtipným zpracováním nejjednodušších lidových popěvků, které spojuje jméno Káča. Jde o rozvernou koláž s využitím rytmiky i dalších doplňujících nástrojů. Vrcholem CD je úspěšná skladba Gurale, která je známá i v podání skupiny Čechomor. Vičar ji svěřil mužskému sboru Gentlemen Singers.

„Ke každé skladbě, ale i ke každému sborovému tělesu a jeho nahrávce mám intenzivní vztah.  Za nahrávku Ej, Janku! jsem například vděčný sbormistru Jiřímu Skopalovi a královéhradeckému dětskému sboru Jitro. I když skladba trvá pouze jednu minutu a čtyřicet sekund, je intonačně a polohově natolik obtížná, že ji kdysi jako povinnou skladbu při sborové soutěži přijatelně zazpíval pouze jediný sbor,“ uvedl Vičar. Skladbu Ej Janku! zkomponoval v roce 2006 a věnoval svému tehdy tříletému synovi.

Pedagog, skladatel, ale i badatel a tvůrce i komorní a symfonické hudby Jan Vičar z katedry muzikologie působí také na Hudební fakultě AMU. Se sborovou tvorbou má bohaté zkušenosti, posbíral za ni spolu s interprety nejedno ocenění na různých festivalech i ve světě.

Vičara přitahuje na lidových písních jejich přirozenost, životnost a zároveň formální vybroušenost. Nové CD Ej, Janku! nazpíval Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu, Český chlapecký sbor Hradec Králové, Foerstrovo komorní pěvecké sdružení, Gentlemen Singers a královéhradecký dětský sbor Jitro, Smíšený pěvecký sbor KOS a profesionální vokální ansámbl Martinů Voices.

Téměř všechny recenze se shodují na tom, že CD Ej, Janku dokázalo povýšit lidové písničky na stupínek velkého umění. Vičar jimi dokáže těšit interprety i posluchače. Dílo se stopáží přesahující hodinu vyšlo v rozhlasovém vydavatelství Radioservis.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.