Čínština se mostem stala pro Kateřinu Schielovou

Vítězka soutěže Čínština jako most Kateřina Schielová.
Fotogalerie: Milada Hronová a Pavel Koukal
pátek 24. dubna 2015, 11:35 - Text: Milada Hronová

Ve Vlastivědném muzeu se včera zápolilo v čínštině. Česko-slovenské kolo celosvětové vysokoškolské vědomostní soutěže Čínština jako most vyhrála v sedmičlenné konkurenci Kateřina Schielová z brněnské Masarykovy univerzity. Jediný olomoucký zástupce Jakub Kopecký získal čestné ocenění.

V prestižní soutěži Čínština jako most prezentují studenti své jazykové schopnosti, kulturní dovednosti i všeobecný přehled. Také 14. ročník soutěže se skládal ze čtyř kol. V prvním studenti hovořili na téma Můj čínský sen. Druhá část soutěže se zaměřila na jazykové znalosti, kdy posluchači odpovídali na pět otázek šestičlenné komise a poté popisovali zadaný obrázek. V další části se soutěžící prezentovali ve zvolené kulturní disciplíně, aby v závěru odpovídali na otázky komise. Celkový čas prezentace každého z účastníků nepřesáhl 11 minut.

Výsledky soutěže:

1. Kateřina Schielová, Masarykova univerzita v Brně

2. Daniela Drdáková, Univerzita Komenského v Bratislavě

2. Veronika Vizváryová, Slovenská technická univerzita v Bratislavě

„Vítězka měla nejkvalitnější projev v čínském jazyce, výbornou znalost čínské kultury, dokázala pružně reagovat na otázky porotců v čínštině a zaujala kulturním vystoupením,“ shrnula za pořadatele ředitelka Konfuciovy akademie univerzity Lucie Laníková.

Soutěž jako zkušenost

„Chtěl jsem si soutěž vyzkoušet a nepřemýšlel jsem nad tím, jestli je těžká. Neměl jsem ambici vyhrát. Vím, že je vzdělání důležité, ale je pouze jedním z potřebných aspektů, aby se dnes člověk uplatnil. Podstatné jsou pracovní zkušenosti, praxe. Vedle ročního studia na šanghajské univerzitě tuto soutěž vnímám jako další zkušenost,“ uvedl student čínské filologie Jakub Kopecký. Pokud se mu podaří studium na Univerzitě Palackého letos ukončit, plánuje odjezd do Asie.

„Ke studiu čínštiny jsem původně přistupoval jako ke kulturní záležitosti, myslel jsem si, že proniknu do světa staré Číny. Velmi rychle jsem však změnil názor. Uvědomil jsem si totiž, že v dnešní době je podstatný funkční přístup ke vzdělání i funkční přístup ke znalostem. Chci mít dobrou práci a vydělat si peníze. Díky svým aktivitám při studiu dnes už nějaké pracovní nabídky mám,“ dodal Kopecký. Student čínštiny musí být podle něj především odhodlán hodně se učit a musí na sobě neustále pracovat. „Talent na jazyky v čínštině rozhodně nestačí,“ zdůraznil Kopecký.

Nejlepší míří do Číny

Česko bude v červenci v celosvětovém kole soutěže reprezentovat vítězka Kateřina Schielová. Společně s ní se do Číny podívají v roli diváků i dvě soutěžící z druhého místa, protože tím získali stipendium Konfuciovy akademie.

Na soutěžní klání se přišla podívat i studentka prvního ročníku Karolína Vološinová. „Na čínskou filologii se letos zapsalo osmdesát studentů, po zimním semestru nás studuje třicet a teprve po zkouškách se ukáže, kdo z nás bude ve studiu pokračovat. Dosud jsme měli pouze zápočty. Zatím jsem prošla, je to sice náročné, ale čínština mě baví,“ řekla Vološinová.

Podle Laníkové vnímají studenti soutěž jako jazykově velmi náročnou. „Proto nemají odvahu přihlásit se do ní v hojnějším počtu. Většina soutěžících již absolvovala roční pobyt v Číně a s čínštinou má tedy praktické zkušenosti,“ shrnula Laníková. 

V Olomouci se tato soutěž konala naposledy v roce 2008. Studentka Univerzity Palackého Tereza Švarcová, která je nyní v Číně, vyhrála soutěž předloni.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.