Chomsky v sobě nezapřel kritika politiků i vášnivého stoupence svobody

Noam Chomsky při debatě v kině Metropol.
Fotogalerie: Milada Hronová
středa 4. června 2014, 21:34 - Text: Martina Šaradínová

O roli intelektuálů ve společnosti, přínosech i nebezpečích nových technologií, mezinárodní politice, anarchismu či lidské svobodě hovořil dnes před zcela zaplněným sálem kina Metropol americký lingvista a filozof Noam Chomsky.

Ostré kritice podle očekávání podrobil zahraniční politiku USA, představy mocností o volném trhu i výzvědné praktiky amerických zpravodajských služeb.

„Skutečnost, že vlády sledují své nepřátele, není nová. A vypadá to, že pro vlády jsou největšími nepřáteli domácí obyvatelé. Ale měřítko, v jakém Obamova vláda sleduje občany, je šokující. Tyto aktivity jsou proti americké ústavě, takže se jedná o kriminální čin. Bohužel ale pro mocné zákony neplatí,“ nezapřel v sobě Chomsky hned v úvodní části debaty nebojácného kritika.

Informační technologie: přínos i rizika

Skandály související s nelegálním odposloucháváním občanů jsou jedním z důkazů, že informační technologie nejsou pro lidstvo vždy jen přínosem. Jejich masové využívání vede podle Chomského i ke změnám v komunikaci mezi lidmi. „Je patrná tendence ke zkratkovitému vyjadřování. Například můj vnuk píše v textových zprávách zkratky, které mi jsou nesrozumitelné. Pokud jde o studenty na univerzitách, je zjevné, že mnohem méně čtou, vše dělají rychle. Nové technologie jsou zbraň, která má dvě strany,“ uvedl Chomsky. Přiznal, že například text v klasické knize vnímá mnohem intenzivněji, než když si ho přečte ve čtečce. Přestože internet se stal fenoménem, například vynález knihtisku podle něj pro lidstvo znamenal mnohem větší změnu.

Veřejnost se mohla zeptat

Moderátorem večera byl děkan filozofické fakulty Jiří Lach. Chomského zpovídal spolu s filozofem Martinem Škabrahou a režisérem a dokumentaristou Vítem Janečkem. Mimo jiné padly i dotazy, které předem zájemci poslali prostřednictvím internetu. Dorazilo jich na 40 a jejich tematické rozpětí bylo velmi široké – od anarchismu přes práva zvířat a veganství až po otázky světové politiky. „Především jsem tlumočil dotazy veřejnosti. Chtěl jsem zeptat i na hnutí Occupy, ale na to již nedošlo,“ prozradil Škabraha.

V publiku převažovali akademičtí pracovníci a studenti doktorského studia, výjimečnou příležitost setkat se s jedním z nejvlivnějších intelektuálů současnosti si nenechali ujít ani mnozí absolventi univerzity a lidé mimo ni. Kvůli debatě někteří účastníci neváhali přiletět ze zahraničí, například Nizozemska, Francie, Německa či Irska.

Emeritní profesor lingvistiky na Massachusettském technologickém institutu patří mezi nejvlivnější intelektuály současnosti. Je dlouhodobým oponentem americké zahraniční politiky, radikální zastánce svobody slova, kritik státního kapitalismu i mediálních manipulací. Zásadní přínos Noama Chomského však spočívá v oblasti jazykovědy. Jeho gramatické modely položily základy moderní lingvistiky. V roli jazykovědce se Chomsky představí ve čtvrtek na konferenci Olomouc Linguistics Colloquium (Olinco), kterou pořádá filozofická fakulta.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.