Čestná profesura pro profesora Jana Štěpána. Přivezl ji z Katovic

Profesor Jan Štěpán převzal čestnou profesuru z rukou rektora Slezské univerzity v Katovicích Wieslawa Banys´e. Foto:archiv JŠ
úterý 13. října 2015, 07:38 - Text: Milada Hronová

Slezská univerzita v Katovicích udělila Janu Štěpánovi z katedry obecné lingvistiky a katedry filozofie čestnou profesuru. Polský Ústav filozofie fakulty společenských věd tak zpečetil dlouholetou spolupráci s vědcem z Univerzity Palackého.

„Je to ocenění mé pětadvacetileté spolupráce se Slezskou univerzitou. Mám velkou radost. A mimo jiné i volný přístup do všech zařízení univerzity,“ říká profesor Jan Štěpán z filozofické fakulty. Udělení čestné profesury předcházela řada studijních pobytů, konferencí i zvaných přednášek. Na Slezské univerzitě působil Štěpán i jako hostující profesor.

„Přestože je univerzita v Katovicích poměrně mladá, její založení se vztahuje k roku 1968, jedná se o velmi dynamickou školu. Za 25 let, co ji znám, se úžasně rozrostla do dnešních 13 fakult, které jsou vesměs badatelsky či umělecky výrazně aktivní. Znám na této univerzitě řadu tvůrčích lidí a vždy se mi s nimi dobře spolupracovalo,“ doplnil Štěpán.

Slezská univerzita v Katovicích je jedna z nejvýznamnějších polských univerzit. Je devátou nejstarší v Polsku, studuje na ní více než 45 tisíc posluchačů. Její Ústav filozofie zahájil svou činnost v roce 1990, tedy téměř shodně  tím, kdy činnost zahájila i olomoucká katedra filozofie.  


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.