Český rozhlas a Univerzita Palackého stvrdily partnerství

Generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan (stojící vlevo) s děkanem Jiřím Lachem.
Foto: Pavel Konečný
pátek 14. února 2014, 16:07 - Text: Milada Hronová

Děkan filozofické fakulty Jiří Lach a generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan podepsali dnes v Uměleckém centru Deklaraci o spolupráci. Deklarace nabyla podpisem ihned účinnosti.

„Tato dohoda je jedinečná. S žádnou jinou vysokou školou Český rozhlas nemá uzavřenou takto konkrétní dohodu o spolupráci. Osobně jsem rád, že se nám podařilo dotáhnout celý proces až k podpisu deklarace. Český rozhlas stojí o univerzitu, která má rozhlasovou tvorbu a rozhlasovou teorii na špičkové úrovni,“ uvedl Duhan.

Za průlomovou označil deklaraci děkan Lach. Studenti by se měli podílet nejen při práci v analytickém oddělení rozhlasu, ale na všech pozicích. „Odborníci z Českého rozhlasu budou v kontaktu se studenty, kteří se tak lépe seznámí s prací rozhlasového pracovníka,“ řekl děkan.

Obě veřejnoprávní instituce jsou připraveny ke spolupráci v publikační, propagační i ve vzdělávací činnosti. Domluva se týká i praktických stáží, workshopů a přednášek. Souvisí i s projekty, jakými jsou i Academia Film Olomouc, rozhlasové soutěže, pravidelné poslechové večery Ateliér či internetové platformy RadioDock. Úzká součinnost bude provázet i spolupráci se Sdružením pro rozhlasovou tvorbu a analytickým oddělením Českého rozhlasu. Univerzita se bude podílet také na vydávání odborného časopisu Svět rozhlasu.

„Nebojím se případných kostrbatých začátků. Zpravidla platí, že čím těžší rozjezd, tím lepší výsledek,“ prohlásil Duhan.

Podpis deklarace je výsledkem půlročních jednání o reálných možnostech spolupráce akademického obce a veřejnoprávního média. Výrazným impulzem bylo založení samostatné sekce rozhlasu a televize při katedře divadelních, filmových a mediálních studií filozofické fakulty v listopadu loňského roku.

Podle vedoucího katedry Jiřího Štefanidese pohled do historie ukazuje, že Českému rozhlasu se nejlépe dařilo v časech, kdy aktivně vyvíjel snahu o vlastní sebereflexi, podporoval kritickou činnost, vyžadoval zpětnou vazbu a vychovával si budoucí redaktory i analytiky. „Olomoucká univerzita má ideální podmínky v těchto oblastech s rozhlasem spolupracovat,“ konstatoval Štefanides.

Přestože jsou obory související s problematikou médií, rozhlasu, žurnalistiky součástí filozofické fakulty, není deklarace o spolupráci určena pouze této fakultě. Také studenti z jiných fakult mohou mít zájem o problematiku rozhlasového vysílání a budou moci spolupráce využít.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.