Český komiks podle Saudka – kolokvium a dokreslování bublin

Repro: Žurnál UP
středa 23. dubna 2014, 14:55 - Text: Milada Hronová

Odborné kolokvium Český komiks (a vizuální kultura) 60.–80. let 20. století jako doprovodný program k retrospektivní výstavě krále českého komiksu Hommage ā Kája Saudek nabídne Centrum pro studia komiksu z filozofické fakulty.

Kája Saudek představuje výjimečnou a klíčovou tvůrčí osobnost v dějinách domácího komiksu 60., 70. a 80. let – byť v každé dekádě jiným způsobem, v jiném kontextu. Jeho specifická tvorba sehrála v tomto období zakladatelskou roli pro ustavování českého komiksu, který necílil na nedospělého čtenáře. Výrazných inovací a úspěchů však dosahovala i jeho na děti a mládež orientovaná produkce.

„Během kolokvia se budeme věnovat tvorbě Káji Saudka a jejímu kontextu. Naším cílem je detailněji zmapovat a v rozličných dílčích exkurzech analyzovat tuto klíčovou etapu vývoje českého komiksu, s přesahy do souvisejících oblastí domácí vizuální a populární kultury, především filmu a výtvarného umění,“ uvedl Martin Foret z katedry žurnalistiky.

S příspěvkem vystoupí celkem 15 odborníků z pořádajícího olomouckého Centra pro studia komiksu, Univerzity Karlovy, Masarykovy univerzity, Prešovské univerzity a Univerzity Konštantína Filozofa v Nitře.

„Těším se na příspěvek Petra Bílka o reprezentaci hippies v Saudkových komiksech a na bloky o saudkovských filmech na pomezí komiksu a kresleného humoru,“ doplnil Foret.

Poctu králi českého komiksu vpředvečer kolokvia složí při happeningu Na zádech superdraka i deset špičkových komiksových kreslířů. Organizátoři pokryjí bezmála čtyřicetimetrovou ohradu u Muzea moderního umění bílým papírem s předtištěnými komiksovými bublinami z komiksů a filmů Káji Saudka. K neúplným komiksovým panelům se pak postaví deset komiksových kreslířů, kteří komiksy dotvoří. V kině Metropol se v tentýž večer uskuteční i Filmová noc komiksu.

Kolokvium organizuje Centrum pro studia komiksu Ústavu pro českou literaturu Akademie věd České republiky a Filozofické fakulty Univerzity Palackého, které je partnerem výstavy Hommage ā Kája Saudek. Uskuteční se v sobotu 26. dubna v besedním sále Muzea moderního umění.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.